Корнелия Нинова и Бойко Борисов - на различни позиции

Засилените учения на НАТО в Черно море - повод за тежки спорове между партиите. ГЕРБ, БСП и Патриотите спорят, кой е пуснал кораби на Алианса в български води.

Правителството на Бойко Борисов е казало "Да" на тази инициатива още миналата година. Това обявиха от Министерството на отбраната в отговор на критиките на бившия премиер.

Борисов заяви, че служебният кабинет е засилил участието ни във военните маневри на НАТО, включително и настанената у нас американска бойна рота. 

Според военното министерство, договорката за повече учения и разпогане на военни у нас е приета през юли 2016 на заседание на НАТО. Там своето съгласие са дали тогавашните министри Николай Ненчев, Даниел Митов и президентът Росен Плевнелиев. Така, спорът бързо прерасна в политически.

"Нас ни атакуваха, че даваме българското небе и суверенитета си.  Преди три дни е подписано. Има една приказка: „Не си пожелавай жената на ближния, за да не стане твоя". Корнелия Нинкова си пожелава властта и всеки ден  след това ще говори за национално съгласие", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърне във врабче, но нещо не му се получава. Днешните събития са следствие от решение на правителството на Бойко Борисов, потвърдено от неговите двама министри още през юли 2016 година. България е член на ЕС и НАТО и ние  не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против това - България и Черно море да бъдат използвани, като плацдарм за провеждане на военни действия", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Бойко Борисов отказа да коментира сравненията на Корнелия Нинова. "Няма да влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен, но ако не бях джентълмен, щях да я сравня с една птица, която не е ястреб" , заяви той. 

Очаква се до края на седмицата отговорният сега за отношенията с НАТО служебен военен министър да обясни защо има кораби на Алианса в Черно море.