Това е резултатът, на който се надяваше Брюксел

​Добра новина за Европа от изборите в Холандия. Екзитполовете сочат, че управляващата партия на премиера Марк Рюте печели, разкриват първите данни от екзитпола. Това е резултатът, на който се надяваше Брюксел. Управляващата партия е следвана от три партии. Сред тях е и тази на Герд Вилдерс.

Традиционната дясна партия дори печели с по-голяма от очакваната преднина. Прогнозите сочат 31 депутати за партията на премиера Марк Рюте. А националистите на Герт Вилдерс взимат 19 места. По толкова имат още две партии. Ако резултатът се потвърди, ще бъде разглеждан като реванш на изненадващия Brexit. Според националната телевизия, избирателната активност е била много висока. Очакват се 81%, което е повече от предишните избори.   

По-точни предварителни резултати се очакват утре. А новото правителство може да не бъде сформирано и седмици наред. В парламента отново ще влязат много партии и предстоят преговори. 

По темата

Днешният вот представлява първият важен тест за популярността на популистите и крайната десница преди изборите за парламент във Франция и за Бундестаг в Германия. Холандците осъзнават важността на изборите, въпреки че мнозина все още не са решили за кого да гласуват.

До декември начело по популярност беше крайният Герд Вилдерс, но през последните седмици той започна да отстъпва за сметка на премиера Марк Рюте. Тенденцията се потвърди и след снощния телевизионен дебат.

Който и да спечели обаче, със сигурност няма да управлява сам. В Холандия по традиция хората подкрепят много различни партии и в парламента влизат голям брой формации. Сегашният им брой е 11, без да се смятат независимите. Засега всички твърдят, че няма да се коалират с Вилдерс. Преговорите могат да отнемат седмици, а дори и месеци. 

Напрежението между Турция и Холандия даде нов тласък на предизборния дебат, но засега не е ясно кой от двамата политици - Марк Рюте или Герд Вилдерс, ще бъде облагодетелстван от скандала.

Първи резултати след гласуването ще бъдат обявени в 22.00 часа тази вечер. В четвъртък ще бъде ясно кой ще е евентуалният победител.

За да се състави ново правителство, ще минат седмици, а може би и месеци. Традиционно Холандия отделя много време за това и дори е поставила рекорд от над 200 дни във водене на преговори за съставянето на нов коалиционен кабинет.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.