Резултатът е по-непредвидим от всякога

Близо 13 милиона избиратели са призовани да дадат своя глас, за да определят новия парламент в Холандия. Залогът за тези избори обаче отива далеч извън националните граници. Резултатът е по-непредвидим от всякога. 

По темата

Още преди отварянето на секциите се образуваха големи опашки. На една от големите секции в столицата Амстердам до централната гара хората чакаха по един час, за да гласуват. Регистрирано бе силно участие на младежи между 18 и 25 години. Обяснението е, че те получаваха покана за голямо концертно събитие, след като гласуват.

Важността на изборите също вдига процента на гласувалите. Очаква се между 75 и 80% от имащите право на глас близо 13 милиона души да участват в решителния вот. Официални прогнозни резултати се чакат по-късно през нощта.

Днешният вот представлява първият важен тест за популярността на популистите и крайната десница преди изборите за парламент във Франция и за Бундестаг в Германия. Холандците осъзнават важността на изборите, въпреки че мнозина все още не са решили за кого да гласуват.

До декември начело по популярност беше крайният Герд Вилдерс, но през последните седмици той започна да отстъпва за сметка на премиера Марк Рюте. Тенденцията се потвърди и след снощния телевизионен дебат.

Който и да спечели обаче, със сигурност няма да управлява сам. В Холандия по традиция хората подкрепят много различни партии и в парламента влизат голям брой формации. Сегашният им брой е 11, без да се смятат независимите. Засега всички твърдят, че няма да се коалират с Вилдерс. Преговорите могат да отнемат седмици, а дори и месеци. 

Напрежението между Турция и Холандия даде нов тласък на предизборния дебат, но засега не е ясно кой от двамата политици - Марк Рюте или Герд Вилдерс, ще бъде облагодетелстван от скандала.

Първи резултати след гласуването ще бъдат обявени в 22.00 часа тази вечер. В четвъртък ще бъде ясно кой ще е евентуалният победител.

За да се състави ново правителство, ще минат седмици, а може би и месеци. Традиционно Холандия отделя много време за това и дори е поставила рекорд от над 200 дни във водене на преговори за съставянето на нов коалиционен кабинет.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.