Неговата кандидатура беше подкрепена от 157 народни представители

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание.

По темата

Неговата кандидатура беше подкрепена от 157 народни представители, против нямаше, а 81 се въздържаха.

Той бе и единствената кандидатура за поста. 

Димитър Главчев – кой е новият шеф на парламента?

Той не е юрист. И се нарежда сред малкото без юридическа диплома, които ще управляват парламента.

Димитър Главчев е роден през 1963 година в град София. През 1981 година завършва средното си образование в 35-о Средно училище, тогава „Михаил Калинин“. Шест години по-късно получава и висше образование в УНСС като “икономист-счетоводител“.

След като се качва на политическата сцена обаче, Главчев решава, че специалността му не е достатъчна и завършва нова магистратура – международни икономически отношения. Дебютът му в парламента е заедно с този на партията му  - ГЕРБ - през 2009 година.

Две години по-късно става заместник председател на парламентарната група на ГЕРБ, а в 42-рото Народно събрание запазва този пост. В 43-тото Народно събрание отново е заместник, но този път на председателя на парламента Цецка Цачева. А така успява, макар и за кратко, да седне в най-важния стол – председателския, докато Цачева е в предизборна кампания като кандидат-президент през есента на миналата година.

Последните парламентарни избори и подредбата в листите остави Цецка Цачева извън сградата на парламента. А това осигури на довчерашния й заместник отговорния пост за постоянно.

Димитър Главчев говори два езика, освен български – английски и руски. Има две деца – дъщеря и син. Именно покрай сина си, Главчев беше замесен в скандал. Твърдеше се, че Михаил усвоява бюджетни и европари с асоциация за хора с увреждания. Твърденията не се доказаха и скандалът бързо утихна. Друг скандал обаче го сблъска с поддръжници на някогашния критик на ГЕРБ – Волен Сидеров.

Днес новият шеф на парламента ще работи в партньорство именно с Волен Сидеров.Заплахи Главчев и няколко негови колеги получаваха заради участието си в комисията, която се занимаваше с имунитета на депутата от „Атака” Волен Сидеров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.