Причината е, че ВАС отмени елементи от наредбата за медицинската експертиза

Напрежение около издаването на решения от ТЕЛК. Върховният административен съд отмени за пореден път части от наредбата за медицинската експертиза. 

По темата

Според лекари от ТЕЛК всяко решение, което се издаде оттук нататък, ще бъде невалидно. Очаква се от Здравното министерство да дадат инструкции как да продължи работата на комисиите. Междувременно има риск хиляди пациенти да останат в безизходица.

Валентин Томов е сред хората, засегнати от проблема. Чака решение за удължаване на болничен, но иска да кандидатства и за присъждане на трайна неработоспособност. Може да получи болничния си, но за другото решение са му казали, че ще трябва да чака.

Лекарите от ТEЛК твърдят, че от петък насам работят без методика за определяне на трайната неработоспособност. Само днес председателят на ТЕЛК доктор Боряна Холевич е прегледала десетина пациенти, но без да им издаде решение. Лекарите обещават, че ще се обадят на чакащите, когато решенията им бъдат готови.

От Здравното министерство обясниха за NOVA, че нямало проблем с трайното освидетелстване. Лекарите от ТЕЛК трябвало да продължат нормалната си работа. Здравните власти настояват медиците да следват досегашните критерии, свързани с развитието на съответното заболяване, докато заработи нова методика.

От Здравното министерство не се ангажират с конкретни срокове, в които ще бъде готова новата методика.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.