Премиерът ще работи за нормализиране на отношенията между Анкара и ЕС

Ключова външнополитическа визита за България. Премиерът Бойко Борисов е в Турция по покана на колегата си Бинали Йълдъръм. Навръх рождения си ден българският министър-председател беше посрещнат в Анкара с военни почести. 

Темите на разговорите обаче не са никак празнични. Сред тях са както леко разколебаните през последните месеци отношения между София и Анкара, така и бежанският въпрос и сигурността по границите. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА БОРИСОВ

"Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", обърна се Йълдъръм към Борисов. 

На свой ред българският премиер се ангажира да действа за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Той благодари на южната ни съседка, която по думите му полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност, и изтъкна, че в момента страната ни се радва на нисък бежански натиск, което се дължи на споразумението между ЕС и Турция. 

"ЕС не се представи много добре на изпита, който положи при нашия референдум. Същото се отнася и за опита за преврат. Не всички страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа своето отношение към Турция и да вземе решение”, заяви Йълдъръм.

"Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае", заяви от своя страна Борисов.

Той призна, че в момента отношенията между Турция и Евросъюза са в най-ниската си възможна точка и като съседи ние трябвало да помагаме. Турция много разчита за това на бъдещото ни европредседателство. В замяна ще ни пази от бежанците.

"ЕС трябва да разбере, че сигурността му минава през сигурността на Турция и България. Ще опазим нашите граници и ще работим за просперитета на нашите два народа”, заяви Йълдъръм.

От своя страна Борисов обеща да внимава партньорите му националисти да не посягат повече на турци по границите.

"За да няма спекулации, щом ние доминираме управлението, всичко ще в толерантно”, заяви българският премиер.

В дух на толерантност премиерът Йълдъръм поздравил Бойко Борисов за рождения му ден на български език. От президента Реджеп Ердогн рожденикът си тръгна с подарък - пушка. За сметка на бойния подарък обаче конфликтните теми не били засегнати.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.