Президентът заяви, че подписаният закон има "значителни недостатъци"

Американският президент Доналд Тръмп подписа в сряда закона, с който се налагат нови санкции на Русия, Иран и Северна Корея. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом. 

Миналата седмица двете камари на Конгреса одобриха с голямо мнозинство наказателните мерки срещу руското правителство заради намесата му в президентските избори в САЩ през 2016 г., анексията на украинската област Крим и други нарушения на международните норми. 

Путин: 755 американски дипломати да напуснат Русия

"Въпреки че съм привърженик на твърдите мерки за наказание и възпиране на агресивно и дестабилизиращо поведение на Иран, Северна Корея и Русия, това законодателство е със значителни недостатъци", се казва в изявлението на Тръмп. По думите му "в бързината да прокара това законодателство, Конгресът е включил в него явно противоконституционни клаузи". 

САЩ наложиха нови санкции на Русия

Тръмп, който е заявявал ясно, че желае да подобри отношенията на САЩ с Русия, с неохота прие новите санкции на Конгреса, които обхващат също Иран и КНДР, припомниха БТА и Ройтерс. 

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза днес пред репортери, че според него и Тръмп новите санкции едва ли ще бъдат "от полза за нашите усилия" за дипломация с Русия. 

САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

В отговор правителството на Германия призова Вашингтон да съгласува с Евросъюза прилагането на санкциите срещу Русия. В Берлин смятат, че европейските компании не трябва да страдат от новите ограничителни мерки.

„Важно е в бъдеще САЩ и Евросъюзът да координират санкционната политика спрямо Русия. Затова ние приветстваме, че това записано в документа“, поясни правителственият представител.

Берлин свята също за важно да се бъде изключен рискът от прилагането на антируските санкции на САЩ спрямо европейските компании.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше категоричен, че Брюксел ще защити интересите си, ако Вашингтон не се съобрази с тях при затягането на санкциите. 

САЩ наложиха безпрецедентни санкции срещу президента на Венецуела

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.