Разследваните за лихварство продължават да дават пари

Вече година след "Разследване" на NOVA за измамите на Дупнишката каса, прокуратурата разследва замесените хора за две неща – незаконна банкова дейност с хиляди левове влогове във фалиралата през 2016 г. дупнишка пирамида и отдаване на кредити с лихви без право от БНБ. Фалирали, а раздават кредити, коментират завлечените клиенти на „Дупнишка популярна каса”, които пък водят дело да си вземат парите.

ДЛЪЖНИЦИ НА СЪД: Ще отговаряме ли пред Темида за всяко забавено плащане?

Още през април прокуратурата иззе договори на фирмата на Близнакови „Феникс СБ” за кредити срещу лихва от 2 лева на ден, раздавани под логото на кухото дружество „М-Кредит”. Клиенти се оплакаха от агресивни събирачи на дългове. От Българската народна банка заявиха, че фирмата не е в списъка с лицензираните за кредитна дейност, но нямало доказателства, че дават повече от допустимите за всеки бизнес заеми.

Кражба на самоличност: Кой злоупотребява с личните ни данни?

В справки за пет години назад от съдилищата на Дупница, Благоевград и Кюстендил обаче виждаме, че „Феникс СБ” и едноличната фирма на фараона Георги Близнаков, са успели да осъдят стотици свои длъжници за забавени дългове. Само за 2016 г. делата за връщане на заеми с лихва на „Феникс СБ” надвишават 30, което според практиката по закона за кредитните институции прави дейността им системна. Кюстендилската прокуратура пък отдавна разполага със 109 договора за заем с лихви на същата фирма. Договори иззеха и от благоевградската прокуратура, където също тече разследване.

КЗП съди девет дружества за бързи кредити

И така - до ден днешен – без ясни обвинения и дело в съда. Вместо това идва нова вълна съдебни покани срещу граждани – стари длъжници на Близнакови – всички с борчове от преди две-три години.

„Изтеглих пари от „Популярна каса – Георги Близнаков” и като стана аферата с парите, офисите бяха затворени, където аз внасях парите. Вече аз нямаше къде да ги внасям. Мина доста време, идва един документ от друга фирма, които ми искат. Бяха останали 326 лева. От тези 326 лева идва ми документ, че ми остават 1400 лева”, разказва жена, която е сред многото осъдени да върнат суми двойно и тройно за изтегляне на пари от едноличната фирма на Близнаков, която прехвърля дълга на посестримата „Феникс СБ”.

СЛЕД КРАЖБА НА ДАННИ: Мъж се оказа с 5 кредита, без да знае

Подобен е случаят и на мъж, който от 2014-а насам, станал три пъти клиент на Близнакови. Оставало му да им погаси вноски, но те влезли в ареста по скандала с Дупнишката каса.

Той разказва, че едни и същи хора са му давали парите и трите пъти.

„Някъде около две хиляди и нещо излизат. Осъден съм. Даже и съпругата ми е осъдена”, разказва той. Осъден е, защото не е внесъл около 600 лева.

Община Перник има 36 млн. лв. задължения

Оказва се, че законът позволява съдът да решава дела в полза на кредитори, били те и лихвари, казва председателят на Районен съд- Дупница Елена Скоклева. Съдът издава заповед за изпълнение на всеки, който заяви, че има вземания от някого. Достатъчно е да си плати таксата, а ако длъжникът не е съгласен, може да направи възражение в 14-дневен срок. В този случай кредиторът до месец след това с ново дело следва да докаже, че му се дължат парите. Длъжникът може да се спаси от осъждане, ако договорът с лихварите се обяви от съда за нищожен, съветва независимият юрист Георги Коев.

ИЗМАМА С КРЕДИТИ: Как примамват потърпевши с ниски лихви?

„Един договор може да бъде нищожен на няколко основания - поради противоречие със закона, поради заобикаляне на закона и поради противоречие на добрите нрави. Това е нещо, което вече почти сме забравили”, казва Коев.

„Ако един договор за кредит за конкретен човек противоречи на клауза на закона… Ако в него има клаузи, които говорят за драстична нееквивалентност на престациите... Нееквивалентност означава да дадеш 500 лева, а да претендираш от съда, длъжникът да бъде осъден на 3800, поради високата лихва. Този договор вече противоречи на добрите нрави. Също е нищожен. Заобикаляне на закона е също – аз не върша нищо незаконно, защото не съм длъжен да се регистрирам. Значи банките дават кредити и са длъжни да се регистрират, но аз - ЕТ от кварталната бакалия - не, банката е длъжна, ама аз не съм длъжен. Значи,заобикалям закона”, обяснява юристът.

КИБЕРИЗМАМА ЗА МИЛИОНИ: Потребители осъмнаха с имейли, че дължат пари

Така всеки длъжник на лихвар може да възрази пред съда и да докаже нищожност на договора си с него, съветва Коев. Ако успее, ще върне само толкова, колкото е взел – без лихви и начисления, предвижда законът. И напомняме – лихварството е престъпление.

Екипът на NOVA потърси за пореден път отсрещната страна в тази история - семейство Близнакови. Оказва се, че са в офиса си в Благоевград – там, където NOVA засне Ивона да раздава кредити преди година. Още когато вижда екипа, дамата заключва отвърте. С нея е и съпругът й Георги Близнаков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.