Ще се оправи ли времето?

Човек загина при наводнението в град Роман. 61-годишен мъж е починал от токов удар, докато се опитвал да пусне помпа, с която да отводни мазето на къщата си.

Наводнения и евакуации в Сърбия

Инцидентът стана в квартал, за който нямаше информация за наводнение. Мъжът искал да отводни мазето на къщата с помпа.

„И се забави малко и аз излязох отвън, тръгнах към мазето. Видях го, не влезнах вътре, веднага се затичах и дръпнах бушоните”, разказа съпругата на покойния.

Човекът обаче вече бил мъртъв. Лошото е, че и след  този инцидент в наводнените къщи в квартал Сухо поле продължаваше да има ток. В наводнения Карашки квартал пък хората плачеха за своя собствен живот.

Жълт код за опасни ветрове в половин България

„Всичко ми отиде, трудеца зян! Цял живот съм се трудила! И нищо не остана”, каза Йонка Лилова.

Жената е вдовица, взема пенсия 150 лева, а само единият й син работи и има възможност да й помогне. В такова положение са много от пострадалите. Щетите са сериозни.

„Спални, гардероби масивни, мебели,, перални, фризери. Всичко! При всички обстоятелства не са по-малко от 20 хиляди лева”, заяви Димитър Стоянов.

Още не знаят откъде и дошла помощ, но се надяват да я има – от държавата или от общината или, както най-често става – от най-обикновените хора, които най-добре ги разбират. Така без нормални битови условия, без питейна вода, а в някои части на града и без ток, хората ще прекарат втора безсънна нощ в калните си къщи.

Нивото на реките в Северна България се повишава

За последните три дни от пороите най-тежко пострадаха районите на Смолян и Чепеларе в Родопите, регионът около Катуница и пътят за Садово. Там земеделците претърпяха загуби за стотици хиляди левове. Хидролозите прогнозират повишение на нивата на реките в целия дунавски басейн. В община Етрополе отмениха бедственото положение. Въпреки това нивото на река Малък Искър и притоците й, продължават да се следят.

Село Лъга е най-ниското населено място край река Малък Искър. Затова и последствията от силните дъждове са най-сериозни. През последните 24 часа нивото на река Малък Искър спада, същото е положението с по-големите й притоци.

В нощта срещу петък заради проливния дъжд са наводнени дворовете и подземията на десетки къщи в община Етрополе. Сега в село лъга нямат и вода.

Проливни дъждове наводниха Румъния

„Най-големият проблем на селото е скъсаният водопровод - 35 къщи някъде имаме наводнени през предната нощ - почти с пожарната успяхме да ги обезводним, но в момента разкарваме водоноска с вода от първа необходимост”, каза кметът на Лъга Николай Йотов.

От ВиК обещали до два дни да решат проблема. А водопроводът е стар и се нуждаел от подмяна.

Общините Смолян и Чепеларе все още се борят с щетите от пороите през последните дни.

Етрополе обяви бедствено положение (ВИДЕО)

Бедственото положение в района е отменено. По много от пътищата обаче има свлачища. Днес пътят към село Забърдо и Чудните мостове беше временно затворен, тъй като алпинисти бутат опасните скали. Ограничено е движението и по пътя от Смолян към Лъки. В Чепеларе река Чая е подкопала важна пътна артерия в близост до жилищни сгради. Трайното укрепване на пропадналия участък обаче не е по силите на общината. Ще се търсят пари от държавата.

Репортери: Румяна Попова, Златина Зехирова, Никол Станкулова

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.