Проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества

В последните няколко години българите все повече купуват продукти с палмово масло. За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, съощи БТА.

Кой ще отговаря за изготвянето на диети в България? (ВИДЕО)

Експертът Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите, припомни, че е влязла в сила наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите.

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добави той

Най-полезните за здравето храни

По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Според него българите трябва да осъзнаят вредата от тези мазнини, които се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма.

Британски експерти съветват как да намалим потенето в жегите

"В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", заяви Грънчаров.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като обикновеният потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински, или имитиращ.

Защо много хора са привлечени от бързите закуски

Сиренето, което е истинско, дори във вода, няма да се размие, обяснява експертът. Според него реалната му цена трябва да започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева за килограм.

"В България има качествени продукти от качествено мляко. Фермите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти", на мнение е експертът.

Кои са най-здравословните храни по света?

"Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото", посочи още Иван Грънчаров.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.