Обвинения са повдигнати на шестима от общо 10-имата задържани при спецоперацията в петък

Общо 10 милиона в лева и евро в брой са намерени при спецакцията, проведена в петък в хотели в София и Пловдив. Парите са иззети след претърсвания на домове и хотелите "Маринела" в столицата и "Марица" в града под тепетата. Конфискувани са и луксозни автомобили. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в събота.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

"Повярвайте ми, това е като сцена от филма "Наркос". Такова нещо не помня в кариерата си на прокурор. Пари в брой изкачаха отвсякъде - сейфове, кутии за обувки, шкафове", коментира Гешев. И допълни, че за броенето на банкнотите се наложило спешно среднощно съдействие от БНБ за осигуряване на броячна машина.

При акцията бяха задържани 10-има души. Обвинения ще бъдат повдигнати на шестима. Сред тях е и Вълчо - синът на бизнесмена и собственик на хотелите Ветко Арабаджиев. Мъжът ще отговаря пред съда за пране на пари.

За самия Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела има издадена европейска заповед за арест, каза още Гешев. От началото на август съпрузите са във Франция. 

Колко от задържаните при спецоперацията ще останат зад решетките съдът ще реши в понеделник.

Според разследващите престъпната група действала по четири схеми, чрез които укривали доходи и не плащали ДДС в огромни размери. Засега обвиненията са за избягване на плащане на 600 000 лева, но сумата можело и да нарастне, обясни заместник-главният прокурор.

10 ареста при спецакция в офиси в големи хотели в София и Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кухите фирми под контрола на Арабаджиеви издавали фактури и за дружества, които санират сгради по договори за обществени поръчки. Десетки фирми на фамилията ползвали фактури от "липсващи търговци", без да има реални доставки, за да не внасят ДДС в бюджета. За миналата година една от тях платила само 1000 лв., вместо 600 хил. лв.

"На никого не можем да забраним да е богат, но да си плащат данъците", коментира Гешев.

На въпрос дали фирмата на "Виктория Груп" се споменава в обвинението, прокурорът отговори: "Няма да цитирам фирми, но има такава фирма – една от фирмите е, които се проверяват. Повечето са с логото Виктория".

От фирмата пък изпратиха писмено становище, в което напомнят, че презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право. А във връзка с ареста на Вълчо Арабаджиев, казват, че никой не може да бъде обявяван за виновен за извършено престъпление публично, чрез медиите, преди произнасяне на българския съд. 

"Това, което казаха - че оказват пълно съдействие, не е вярно. Напротив – оказва се пълно бездействие – загубени ключове, не знаят къде са колите, не знаят къде са ключовете", каза още прокурор Гешев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.