Той беше обвинен в незаконна търговия със Сирия

История за ембарго и любов, или за любов без ембарго. За един мъж, изправен пред риска да бъде екстрадиран по обвинения в незаконна търговия със Сирия, в нарушение на действащо ембарго. Желяз Андреев е работил в колцентър на американска фирма в България. Пред риска да бъдат екстрадирани и съдени във Флорида бяха и други негови колеги. Когато това стана ясно, през пролетта започнаха протести, общественият натиск провокира подкрепа, а институциите се намесиха. Америка оттегли искането си. Битката обаче не е свършила.

"Аз все още не мога да пътувам. Може би е добре да има по-строг контрол над чуждестранни фирми. Тази глобализация, освен предимства, има и скрити капани. Дали заради нея, или заради недобронамерени работодатели, не знам“, каза в ефира на “Събуди се“ Желяз Андреев. 

Според него двамата собственици на фирмата, които са осъдени, са знаели какво правят.

Дарителска сметка набира пари за адвокат на Желяз Андреев в Америка

“Страхувах се, че ако наистина бъда екстрадиран, това ще нарани близките ми. По-скоро мислех за тях, а не за себе си. Приятелката ми Милена беше подкрепата, за която дори не съм и мечтал“, сподели Желяз.

Обвинителният акт срещу Желяз Андреев

“Имаше моменти, в които чертаех сценарий на отиването му там. Мислех как ще протича процесът срещу него. Знаех, че ще се водят преговори, но не знаехме подробности“, допълни Милена Заркова.

Според нея общественият натиск е причината Желяз да не бъде екстрадиран. Той самият нарича преживяното "кошмар с щастлив край".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.