Бомбардирани са и студията на телевизията на "Хамас" - "Ал Акса"

Израелските сили убиха седем палестинци в ивицата Газа. Загинал е и един израелски войник. Сред убитите е и командир на ислямистката групировка "Хамас". Това е най-сериозният изблик на насилие от 2014-та година насам.

Израелските ВВС са нанесли удари над 80 обекта в Газа

До насилието се стигнало когато група въоръжени бойци от движението били обстрелвани от преминаващ автомобил на израелските сили. Тогава членовете на "Хамас" започнали да ги преследват. Включила се и израелската авиация, която изстреляла над 40 ракети. Малко по-късно в Южен Израел прозвучаха сирени, предупреждаващи за ракетен огън от Газа.

Израелската армия потвърди, че е бомбардирала студията на телевизията на "Хамас" - "Ал Акса" в ивицата Газа.

"От неделя вечерта Хамас непрекъснато обстрелва с ракети и минометни снаряди градове в южен Израел. В отговор армията на Израел порази стратегическа терористична цел: изтребители нанесоха удари по сградата на телевизия "Ал Акса", разположена в центъра на град Газа", се казва в разпространено от военните изявление. 

Преди това по района са били изстреляни най-малкото пет ракети без бойни глави като предупреждение за евакуация. Работещите в сградата, която е била изцяло разрушена, са я напуснали преди въздушния удар. Не се съобщава за пострадали и жертви. 

Както съобщи израелската армия, в последните няколко часа израелски изтребители, бойни самолети, дронове и танкове са ударили повече от 70 цели на "Хамас" и "Ислямски джихад" в сектора Газа в отговор на масиран ракетен обстрел оттам по израелска територия.


Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.