В сградата е създадено ново пространство - "История на българската книга"

Националната библиотека "Кирил и Методий" става на 140 години. В нея е създадено и ново пространство на първия етаж - "История на българската книга".

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ВИЖТЕ ТУК 

Идеята е това да е стая за историята на книгопечатането. В новата зала е показана 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата, както и мини модел на Гутенбергова печатна преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България.

Снимка: Олег Попов, NOVA 

На 7 декември беше открита изложбата „Съкровищата на Националната библиотека“, която представя ценни книжни артефакти. Основен акцент е писмото на Христо Ботев до съпругата му Венета и семейството му, написано на борда на кораба „Радецки“. По повод годишнината на културната институция беше валидирана и пощенска марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, чийто автор е художникът Стоян Дечев. И преди са създавани марки с образа на библиотеката, но за първи път е включен и ликът на учителя Михаил Буботинов. По негова идея на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател професор Марин Дринов, чиято цел е основаването на Българска национална библиотека.

Служители на Националната библиотека се оплакват от лоши условия на труд

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.