Единият от тях заема ръководна длъжност

Петима служители от Икономическа полиция към Столичното Четвърто управление на МВР са задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група. Единият от тях заема ръководна позиция. По информация на източници на NOVA това е началникът на сектор "Икономическа полиция" към РПУ-то.

Униформените изнудвали търговци на територията на управлението да плащат такса „Спокойствие“. Все още не е ясно за какви суми става въпрос. Белезниците щракнали, докато полицаите получавали пари от търговците. Броят на рекетираните бил много голям и затова предстоят още разпити на потърпевши.

Незаконната дейност е наблюдавана от месеци. Разследващите разполагат и със СРС-та. 

Допълнителна информация за схемите на действие на ОПГ и дали ще бъдат повдигнати обвинения предстои да бъде дадена следващите дни. В това увери главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

СЛЕД ГОНКА КАТО НА КИНО: Задържаха мъже, разбивали коли в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира, че акцията ще дисциплинира останалите служители от правоохранителните служби за доста дълго време. Той подчерта, че при операцията е имало пълно съдействие от страна на МВР и изрази съжаление, че се разследват хора, които той познава.

Накратко дейността се изразява в това, което вие наричате осигуряване на такса „спокойствие”. Аз бих казал, макар че това не е прецизен правен термин, по-скоро притискане, изнудване на дребни собственици на различни заведения от района на 4-то РУ за плащане на месечна такса. В резултат на това, че явно тези такси са непосилни за тях, се случи това, което виждате”, коментира Гешев. 

„Не лъжем, че нямаме проблеми. Ние реално сме си направили анализ на проблемите, те не са тайна, не си крием главата в пясъка. Знаем, че има проблеми в нашите редици и заедно, като партньори, се стремим да ги решаваме. Надявам се и някои други държавни служби да решават по същия начин собствените си проблеми, какъвто капацитет имат да решават, включително и административни възможности за пресичане на такива практики", коментира още заместник-главният прокурор.

Репортери: Мия Димитрова; Глория Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.