Генералният секретар на НАТО разговаря на четири очи с премиера Борисов

НАТО с остра позиция към Русия. От София генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова Москва да спазва договора за ракетите с малък и среден обсег, защото „не искаме нова Студена война". Столтенберг е у нас по покана на премиера Бойко Борисов.

На прага на 70-тата годишнина от създаването на Алианса, най-сериозното предизвикателство остава сигурността, обяви генералният секретар на НАТО. Това включвало и нарушаването от руска страна на договора за ракети с малък и среден обсег.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„НАТО не иска нова Студена война. Затова призоваваме Русия да спазва този договор. Тези ракети могат да достигнат европейските градове. Трудно се откриват и могат да се използват при евентуален конфликт”, коментира Столтенберг.

Споразумението е подписано през 1987 г. След него са унищожени над 2000 оръжия, а опасните ракети са забранени. 

„Не само, че България не е троянският кон на Русия в НАТО, а точно обратното - България е от най-дисциплинарните и лоялни  членове на НАТО. Искам да се знае,че генералният секретар е тук по моя покана от преди много месеци, преди да се знае, че премиерът Медведев идва. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, коментира още Борисов. Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия.

Трябвало обаче да бъдем готови и за свят без договор, каза Столтенберг. И добави: „Приветстваме факта, че България е започнала да инвестира повече в отбраната и ангажиментът да стигнете 2% от БВП”.

Положителна е и оценката за нови изтребители.

„Изважда България на съвсем друго ниво. Ние няма да правим само „еърполисинг”, да си хвъркаме, а с новите многофункционални самолети ще бъдем в друга част на НАТО - като надеждна и можеща да води  сериозни бойни действия”, коментира Борисов.

Президентът Румен Радев пък призова България да гледа към добрите практики на НАТО, когато провежда конкурси за отбранителна техника.

Освен Русия, предизвикателство пред НАТО е и сигурността в Западните Балкани. В дневния ред влезе и темата Северна Македония, която вече можела да стане 30-ият член на Алианса.

„Фактът, че вие подписахте договор за добросъседство, начерта пътя за Преспанското споразумение и сега Северна Македония е на път да се присъедини към НАТО”, коментира Столтенберг.

Енергийните проекти не били обсъждани, категоричен беше премиерът. И още – За България било важно Черноморието да остане за туристи.

„Винаги съм бил против извън военните учения в Черно море, не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети", заяви Борисов. 

„Ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник в НАТО. Благодарни сме за Вашия принос и се радваме да ви видим, г-н премиер”, това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на четири очи с българския министър-председател Бойко Борисов. И добави: „Много благодаря за посрещането на моята делегация в София. Радвам се, че ще съм тук на Вашия национален празник. България е високо ценен съюзник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, заяви Столтенберг. И припомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО. 

"Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате присъствие и в други мисии и операции, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70 г. НАТО и 15 г. откакто България се присъедини. Разширяването на НАТО с България допринесе за засилване на Алианса и на колективната ни отбрана", подчерта Столтенберг.  

„Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Това означава, че нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов.

Той даде данни за работата на България в НАТО през последните две години. „В мисията на НАТО в Косово са преминали 1 100 военнослужещи и полицаи, в момента има 22 души там. И от 2019 г. рота от 140 души от Силите за оперативен резерв - 6 млн. лв. са ни разходите. Мисиите в Афганистан от 2003 г. – 158 души имаме в момента, 10 500 военнослужещи са минали досега през мисиите, 500 млн. лв. са били разходите. През 2017 г. сме участвали в общи 17 учения на НАТО, а през 2018 г. – в 10 учения“, посочи министър-председателят.

Той заяви, че през 2017 г. 320 американци са били на учение в България, а през 2018 г. - 830 души. „Военноморските сили – през 2017 г., пет учения, 3000 военни. През 2018 г. – 4 учения, 1800 военни. Военновъздушните сили – 2017 г., 8 учения, 62 самолета, 5 500 военни; 2018 г. – 7 учения, 4500 военни, 52 самолета, 2 вертолета. Това са малка част от данните, които дават представа за приноса на България в НАТО“, коментира Борисов.

Проведе се и разширена среща между двете делегации, в която участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.
 
Премиерът Борисов закичи Столтенберг с мартеничка.
Снимки: Олег Попов, NOVA

Започна работната вечеря на Борисов и Столтенберг (СНИМКИ+ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.