Коментар на Весела Чернева и Любомир Кючуков

Няма връзка между посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс  Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев. Това каза директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в ефира на „Здравей, България”.

„Функцията на руския премиер е много стеснена. Тя е в изпълнителната власт и няма голяма връзка със сферата на сигурността и отбраната. Виждаме, че и дневния ред, с който Медведев идва е изцяло икономически. Посещението на Медведев е с цел да изтрие спомена от миналогодишното руско посещение тук на руския патриарх, който успя да нахока и президента, и премиера и българското общество. Руската политика гледа на този тип посещения единствено от своята гледна точка с много асиметрия в това. За Русия България не е равнопоставен партньор и това си личи в жестове и послания. Затова казвам, че това посещение е, за да изтрие вкуса от посещението на руския патриарх, защото той издаваше именно това много ясно”, смята тя.

Според Чернева при изграждането на „Турски поток” отново, както и при „Южен поток”, пред страната ни стои корупционен риск.

„Става дума за транзит на газ, а не за потребление. Като е хъб – идеята е да продава газ от най-различни места, т.е. освен руски газ, трябва да има и някакъв друг. И всъщност едва тогава тази идея ще бъде реализирана и натам трябва да насочим усилията си. Най-големият риск е корупционният. ЕК ликвидира възможността за строене на „Южен поток”, защото трябваше да има и други играчи. Корупционният риск продължава да е същият”, посочи тя.

Столтенберг: Не искаме нова Студена война; Борисов: Търсим диалог с Русия, но с превес на НАТО (ВИДЕО+СНИМКИ)

Директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков също смята, че няма връзка между посещенията на Столтенберг и Медведев.

„Заради двустранните отношения руският премиер е тук.  В двустранен план, за съжаление, отношенията са може би в най-ниската си точка през последните 75  години. Ако говорим за рестартиране, каквато амбиция беше обявена от българска страна с двете посещения през май миналата година, бих казал, че засега не се е състояло и ако има някакви плюсове в двустранните отношения – това е, че не задълбаваме надолу”, обясни той.

Кючуков подчерта, че интересът на България към трасето на газопровода „Турски поток”  е очевиден и страната ни е в благоприятна позиция. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.