Това съобщиха от Софийската градска прокуратура

Двама кметове  с обвинения в злоупотреби за милиони. Кметът на Созопол Панайот Рейзи беше обвинен в присвояване в особено големи размери. Според прокуратурата, той е присвоил 1 989 474,08 лв. общински пари. Случаят беше определен като особено тежък от държавното обвинение.

Кметицата на Златица Магдалена Иванова пък беше обвинена в длъжностно присвояване на около 1 милион и 800 хиляди лева.

Повдигнаха обвинение на кмета на Община Златица

 

Според обвинението на прокуратурата, в продължение на две години и половина Панайот Рейзи в съучастие с друго лице е издал 33 фактури за строително монтажни работи, по които е наредено плащането към сметката на физическо лице, което обаче нямало нищо общо с фирмата-изпълнител на въпросния общински проект.

На кмета е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Да получиш пари за работа, без да имаш нищо общо с тази работа. Така най-общо звучи схемата, за която прокуратурата обвинява созополския кмет. Такива пари били преведени на общо 7 фирми. За различни ремонти.

„Като е установено, че тези дружества не са разполагали – не са имали нито нужната техника, нито са имали служители, които могат да извършват тези ремонтни дейности. Управителите на тези дружества са социално слаби лица”, обясни ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Нещо повече - парите отишли не при фирмите, с които били сключени договорите.

В понеделник кметът Рейзи не беше на работното си място.  Не го открихме и по телефона.

А политическите му опоненти в Общинския съвет обясниха, че съветниците само били гласували кой проект да бъде изпълнен и кой не, а нареждането на средства било работа на кмета.

„През годините сме имали много конфронтации с г-н Рейзи точно по такива теми за строителства , за проекти, начини на изпълнение, качество на изпълнение на самите проекти. Аз, доколкото знам, има подадени и други сигнали”, каза Тихомир Янакиев- общ председател БСП-Созопол.

Преди години созополският кмет беше проверяван за злоупотреби с обществени поръчки. Не се стигна обаче до разследване и обвинения.

Рейзи е в управлението на Созопол вече 20 години. Започва като заместник-кмет през 1999 г.. След това става председател на общинския съвет. От 2007 насам е кмет на морския град. За последния си мандат избран като кандидат на ГЕРБ, преди това е бил издиган от различни местни коалиции.

Ако бъде признат за виновен созополският кмет може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.