Нападенията са извършени в Утрехт, основният заподозрян е 37-годишен турчин

3 жертви и 9 ранени при стрелба в трамвай в холандския град Утрехт, съобщиха от местната полиция, цитирани от Ruptly. Изстрели са били произведени на още няколко места в града, потвърдиха от местната полиция.

Нападателят все още не е задържан. Основният заподозрян е 37-годишният Гьокман Танъш, роден в Турция турчин.

Не е изключено обаче да са стреляли няколко души, казаха от полицията. Властите допускат, че зад атаките може да стои "терористичен мотив".

Холандският премиер Марк Рюте свика кризисно заседание. 

Освен в трамвая, огън бил открит и край джамии в Утрехт. Те били незабавно затворени. Затворени са и мюсюлмански храмове, университети и училища в други градове в Холандия, сред които и Ротердам. 

В ход е голяма полицейска операция за арестуване на стрелеца.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На мястото на нападението в трамвая са изпратени медицински и антитерористични екипи. Сигналът за стрелбата е подаден към 10.45 ч. местно време в понеделник. По последна информация стрелецът е избягал с лек автомобил, след като е открил огън в трамвая. 

Службите в Утрехт повишиха нивото на опасност от терористични нападения до най-високото възможно. Антитерористични екипи щурмуваха апартамент в Утрехт. Все още не е ясно дали стрелецът от трамвая се е намирал във въпросното жилище.

Към 13:30 ч. българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани при стрелбата в Утрехт. Това съобщава МВнР на страницата си във Facebook.

"Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията. Потвърдено е за един загинал, но няма точни данни за броя на ранените. Холандските власти са отцепили района на площада, където е станал инцидента, като призовават гражданите да се въздържат от движение в района, за да позволят по-лесното достигане на медицинските екипи. Трамвайният транспорт също е временно спрян. В провинция Утрехт е въведена най-високата степен на заплаха 5, като до момента в цялата страната е важала степен 4", пишат още от дипломатическата ни мисия.

Германия пък обяви, че засилва проверките по границата си с Холандия. Властите имат описание на заподозрения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.