Тази седмица се очаква партията да събере своята изпълнителна комисия

Силен отзвук след двете оставки в кабинета „Борисов 3”. Опозицията настоя Цветан Цветанов да напусне политиката след скандала с апартамента. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че скандалът има потенциал да нанесе щети на управляващите. Политически анализатори обаче не очакват нови кадрови промени в ГЕРБ след оставките на Цачева и Колева.

Две оставки в кабинета (ОБЗОР)

След вчерашния ден на оставки в кабинета, днес опозицията на Позитано 20 реагира. „Ние настояваме за оставката и на г-н Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика”, заяви Елена Йончева от БСП.

И повториха тезата за вкараните, според тях, „лобистки” поправки в закона. „Проблемът е, че ГЕРБ е вкарал лобиски закон през януари 2017г., в резултат на който една фирма вместо да построи 8 – етажен блок, построява 35 – етажен блок”, каза още тя.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред БНР, че скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Той определи оставката на Цачева като мъжка постъпка.

„Решението, което се търси не само ще възстанови доверието в управлението, но и ще го повиши”, смята Дончев и допълни, че Цветанов трябва да даде повече информация включително и проверявал ли е строителната фирма.

Анализатори обаче не прогнозираха нови сериозни рокади в ГЕРБ. „Не мога да си представя, че ГЕРБ ще се лиши от г-н Цветанов. По драстичен начин. Щетата вече е нанесена, оттук нататък въпросът е в нейното минимизиране”, заяви политологът Татяна Буруджиева.

ОСТАВКИ СЛЕД СКАНДАЛИ: Kакво следва?

„От днес да започне някой да работи по тази писта, ще може след около 5 години. Може би ще навакса част от нещата, които Цветанов е направил”, коментира политологът Георги Харизанов.

След министерските оставки,  реакция по темата и от бившия вицепремиер Валери Симеонов. Той  нападна  премиера и защити подалата оставка Цецка Цачева.

Пред „Фокус” Симеонов попита, как ГЕРБ съществува с  лидер, който „е готов да хвърли всеки в бездната само и само да продължи да се кандилка отгоре на властта”.

За анализаторите, обаче, подадените оставки са най-добрата реакция на разразилия се скандал. „Но начинът, по който до момента се решава този казус отново показва голямата разлика между ГЕРБ и всички останали”, посочи Георги Харизанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.