Коментират политологът Иво Инджов и социологът Димитър Ганев

„Ветото на президента Румен Радев върху финансирането на партиите от бизнеса ще бъде преодоляно”. Това мнение изрази в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” политологът Иво Инджов.
 
„Въпросът за размера на субсидията на политическите партии се решава всяка година в Закона за държавния бюджет. Това решение, което имаме за 1 лв. на получен глас на избори, важи до ноември - декември, когато ще се внесе проектобюджетът за 2020 г.", заяви от своя страна социологът Димитър Ганев.

Президентът наложи вето на финансирането на партиите от бизнеса

Според Инджов промените в закона са „бетониране на олигархията и влиянието ѝ върху политическата система”.
 
„Пари ще дават фирми и корпорации, които печелят обществени поръчки, които правят бизнес, благодарение на покровителството на държавата. Малките партии и тези в опозиция ще разчитат  много малко на такъв тип финансиране”, заяви Инджов. „Аз съм за ветото. Но президентът подходи много безкритично към намаляването на субсидията. Трябва да се търси разумен компромис между искането на хората за редуциране на партийните субсидии и необходимостта да се води организационен партиен живот", каза още Инджов.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Машинното гласуване пада за местния вот

Социологът Димитър Ганев обясни, че дебатът за финансирането на политически партии е огромен.

„Нямаше дебат по темата, а се залитна към удовлетворяване на резултатите от референдума. Когато на българина му представиш дали партията да се финансира от държавата, или да няма партийна субсидия, мнението ще е към репресията към политическия елит", заяви Ганев.

И според него партиите ще станат по-зависими от бизнеса. "Нужните пари ще си ги набавят, но част от тях бяха набавени от държавните субсидии, а сега 60-70% ще бъдат набавяни от хората, които имат пари", обясни социологът.

По думите на политолога Иво Инджов определени олигарси и бизнесмени инвестират в различни партии. "Не знаем обема на легитимното финансиране от страна на бизнеса към политическите партии. Бизнесът не носи отговорност пред електората, докато партиите трябва да се отчитат пред електората", каза Инджов.

Коментара им за машинното гласуване вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.