Наричан е "Островът на хилядата храма"

Остров Бали е едно от най-екзотичните места на планетата. Крие разноцветна палитра от свещени места, които привличат вярващите като магнит. Наричат го "Островът на хилядата храма".

СНИМКИ ОТ ОСТРОВА ВИЖТЕ ТУК

След серия от земетресения през 1963 г. най-високата точка на Бали - вулканът Агунг, изригва. Той се превръща в един от най-известните вулкани, замърсяващи атмосферата с вулканична пепел и серен диоксид. Ерупцията е записана в световната история като една от най-големите за 20 век. Активността на вулкана продължава от 1963 до 1964 г.

"ГОРАТА НА МАЙМУНИТЕ" НА БАЛИ: Дългоопашатите макаци - забавни, но и крадливи

Вулканичната пепел се издига на 20 км височина и достига чак до индонезийската столица Джакарта, която се намира на 1000 км от Бали. Над 2100 души губят живота си. Потоците от лава унищожават всичко по пътя си, но като по чудо заобикалят свещения храм "Бесаки". „Той е най-големият и най-древният в Бали. Над него се извисява огромният вулкан Агунг. При мощното изригване през 1963 г. лавата заобиколила свещеното място. От другата страна са загинали хиляди. И това е един от най-важните храмове за поклониците в Бали. Храмът майка на острова! Майката на всички храмове!”, коментира Катут, водач в "Бесаки".

Комплексът от 22 храма останал непокътнат, а в историята на Бали случаят се записва в хрониката на чудесата. 

Вулканът Агунг на остров Бали изхвърли 3-километров стълб пепел и лава (ВИДЕО+СНИМКИ)

От последното изригване на Агунг през 2017 г. все още има следи. Прахът от лавата е покрил почти целия храм "Бесаки". Той е като истински феникс за вярващите, които се стичат, за да се поклонят на силите и да оставят дарове на боговете. С всяка стъпка, докато се изкачваш по високите стълби, си все по-близо до хармонията и съвършенството.

Повече за забележителностите на Бали вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.