Потърпевшият призовава крадците да му го върнат

Кой посегна на апарата, с който общува мъж, загубил гласа си? С молба за съдействие ни потърси Георги Лилов, който е претърпял операция на ларинкса и единственият начин да говори е чрез апарат. Без него Георги не би могъл да продължи да живее нормално, дори не може да се обади на телефон 112, ако му се наложи.

Преди месец устройството е било откраднато и Георги няма пари да си купи ново. Затова иска да призове тези, които са му го взели, да му го върнат.

На 26 юли изчезва неговия ларингофон. "Седи на пейка и чака да си плати студентското общежитие. Сеща се, че си е забравил ларингофона. Започва да си го търси, но някой си го е взел, незнаейки дори за какво служи", разказа сестрата на потърпевшия. Тя се обърна през камерата на NOVA към крадеца да върне ларингофона на Георги, който е жизненоважен за него.

Училище за художници, където всички са равни

На всеки 5 години държавата отпуска пари за този апарат. "Той струва 1246 лв. и Георги го притежава от 2 години. Няма как той да комуникира, ако не се върне или да се купи", обясни още сестрата на потърпевшия.

Георги се обръща към хората, откраднали това устройство, да го върнат, защото предполага, че може би не знаят за какво се използва и биха могли да осъзнаят, че без него няма как да общува. Подал е сигнал в 7-мо Районно Управление. "Ако не се върне устройството, няма как да го закупим, защото той взима за една социална, инвалидна пенсия - 200 лв., а в момента дори не работи. Дори ако иска да си намери работи, няма да го вземат без този апарат", каза още сестрата му.

Тя обясни, че преди 8 години Георги е имал рак на ларинска, уточнявайки, че брат ѝ продължава да се бори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.