Как се промени животът ни?

На 9 ноември се навършват 30 г. от падането на Берлинската стена, която разделяше не само града, но и Европа и света. 

Те не са били родени, когато стената е издигната, а през 1989 г. са 14-годишни ученици - Николай Александър в Западен Берлин, а Мария учи в немската гимназия в София. Падането на Стената променя живота им завинаги.

Николай Александър от 15 години живее в София, а Мария близо 10 години работи като кореспондент в Берлин. "Нямаше мобилни телефони по онова време. Чак на следващата сутрин разбрахме какво се случва по много драматичен начин. Моят баща беше навън и беше разбрал какво става. Рано сутрин дойде в стаята ми и каза: "Нико, включи телевизора. Стената е отворена". Никога преди това не го бях виждал да плаче", разказва Николай Александър.

Германия отбелязва 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

 "На 10 ноември в Немската гимназия се бяхме събрали, за да се поздравяваме с "Честита свобода!". Поздравът отекна, след като на 10 ноември падна Тодор Живков от власт. Не вярвахме, че ще се случи", разказва Мария Стоянова, родена в София, ученичка през 1989-та.

Николай пък си спомня, че в училище са му обяснявали, че Източен Берлин не е свободен.

"Хората не могат да кажат мнението си. Знаехме, че 15 години трябва да чакат за една кола, но нашето семейство нямаше роднини в Източен Берлин", заяви той.

По думите на Мария учениците в Немската гимназия са познавали на теория и снимки Източен Берлин. "Знаехме всичко за всички забележителности - за бул. "Под липите", за Градската библиотека. Те бяха част от нашите уроци. Но ние живеехме разделението. Много от нашите съученици бяха живели в Западна Европа. Живеехме с модата на западните ни връстници, с музиката им. Във входа на нашето училище тогава, стоеше един голям надпис: "Въпреки всичко". Тази мисъл на Карл Липних доминираше пътя и живота ни", каза Стоянова.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.