Американският посланик говори пред Атлантическия клуб в София

Сигурност, икономика, енергетика и върховенство на закона - това са областите, в които посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа ще съсредоточи усилията си по време на мандата си в София. Традиционно, малко след началото му, тя изнесе лекция пред Атлантическия клуб в София. Темата беше "Американско-българските отношения: Следващите 30 години".

„Заради българския народ съм оптимист за бъдещето на България и отношенията между нашите две страни”, каза посланик Мустафа. „Тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската страна и 15 години от членството на България в НАТО. САЩ и България свършиха заедно много последните 30 години”.  

Посланик Мустафа коментира срещата на премиера Борисов с президента Доналд Тръмп, като я нарече „историческа”.

„България и САЩ навлизат в нов етап от дипломатическите си отношения", каза Херо Мустафа. „Надявам се, че всички сте прочели съдържателното и значително съвместно изявление, което произтече от тази среща. Друг важен резултат е установяването на Рамка за стратегическо партньорство – пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес: 1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, 2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и 3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения", каза Херо Мустафа.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите й САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България във военната област, икономиката и енергийната диверсификация.

„САЩ и България изградиха солидни отношения в областта на сигурността от падането на комунизма насам”, подчерта посланикът. 

„И макар че вече правим толкова много неща заедно в сферата на сигурността, и двете страни сме съгласни, че искаме да правим още повече, надграждайки върху постигнатите успехи. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното  отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в черноморския регион. Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения. Съединените щати също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на  помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на продукти с военно предназначение”, каза посланик Мустафа.

 

 

Относно икономиката Херо Мустафа отбеляза, че американските фирми са инвестирали над 2,5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. 

„Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда долара, като продължава да нараства.  Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии. И това е само началото. Можем да създадем още по-висока икономическа стойност и по-големи социални ползи от двете страни на Атлантика”, каза посланик Мустафа.

 

„В следващите месеци ще срещнем българския бизнес с американски фирми в рамките на няколко търговски изложения, като първото такова в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии предстои още следващата седмица.  Предстои и да подпомагаме и организираме още много бизнес събития и да се съсредоточим повече върху стартъп компании, инкубатори и предприемачество. Надявам се, че българската диаспора ще се включи в този обмен, защото тя може да предложи много в това отношение и трябва да бъде неразривна част от бъдещото развитие на страната”, каза посланик Мустафа.

В речта си тя застъпи и темата "енергетика". 

„Президентът Тръмп и министър-председателят Борисов обсъдиха нашата споделена цел България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона.  Решена съм да подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва изграждане на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминал за втечнен газ в Александруполис”, каза посланика.  

Тя обясни, че за разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ.

„Но нека не спираме дотук.  Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ.  Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия.  Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията”, каза Херо Мустафа.

„В ядрената област България е на прага да вземе важни решения. За тази цел ще доведем тук технически екип от американски експерти, който да оцени наличните възможности и да започне конструктивен диалог с българските си колеги относно най-доброто бъдещо развитие”, каза посланикът.

Херо Мустафа каза, че в началото на следващия месец България ще организира съвместно със САЩ регионален форум за противодействие на насилствения екстремизъм на Балканите.

 „Предстои серия от високопоставени посещения, с които ще дадем начало на нашия нов диалог. Всичко това е свидетелство за нашия ангажимент за взаимодействие с България на най-високо военно и цивилно равнище” каза Херо Мустафа.

Колкото до върховенството на закона, до няколко дни у нас ще пристигне съветник от Департамента по правосъдие. С негова помощ ще се прилага регламент от щатското законодателство, който не позволява издаването на визи за чужди държавни служители и семействата им, които са свързани с корупция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.