Италианския премиер каза на годишната си пресконференция, че се гордее с постигнатите резултати

Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че правителството му започва "тригодишен маратон", за да осъществи серия от реформи по-специално в държавната администрация, наказателното правосъдие, данъчната система и инфраструктурата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Четири месеца след създаването на втория си кабинет, формиран през септември от левоцентристите и Движението "Пет звезди", Конте каза на годишната си пресконференция, че се гордее с постигнатите резултати. Той увери, че след "спринта от първите дни" предстои "тригодишен маратон" до края на мандата му през 2022 г.

Макрон и Конте: Мигрантите трябва да бъдат разпределяни в ЕС

В управляващата коалиция се забелязват обаче разногласия по ред въпроси, засягащи например мигрантите, реформата в еврозоната и правосъдието, които според някои наблюдатели може да доведат до предсрочни избори в близките месеци.

"Поставили сме си 23 амбициозни цели и вече работим по някои от тях, а през януари ще имаме възможност да се поспрем, за да размислим, да дискутираме с различните политически сили и правителството да се задейства наново", каза Конте.

Новият италиански кабинет спечели вот на доверие

Сред предстоящите мерки той изброи "облекчаване на бюрокрацията", дигитализация на държавното управление, намаляване на инстанциите на съдопроизводството, данъчна реформа и борба с укриването на данъци.