Вижте какво разказват те

Двадесет и четирима души загинаха в горските пожари в Австралия от септември миналата година. През последните седмици пламъците обхванаха осем милиона хектара земя. Според експерти загиналите в пламъците диви и домашни животни са над половин милиард. Стотици хиляди от тях са ранени или са изтласкани от зоните си на обитаване.

Българи, живеещи в Австралия разказаха за „Здравей, България” за щетите след бушуващите пожари.

Дияна Копринкова е продуцент и водещ е на българската програма на радио SBS. От години живее в Сидни. „До момента има 135 пожара, които продължават да горят. От тях 70 са в границите на Нов Южен Уелс. Има огнища на пожарите и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в Южна Австалия, както и в Камбера. Нивата на замърсяване на въздуха са 20 пъти над допустимите стойности”, разказа тя.

Австралийските власти отделят 1,4 млрд. долара за възстановяване след пожарите (ВИДЕО)

„Въздухът тук е някак задушлив. Въпреки, че времето е слънчево, това не може да се усети от облаците и прахта и затова е доста мрачно”, каза още тя.

 

 

„Жертвите до момента са 24. Около 2 000 домове са опожарени. В момента към 2 600 пожарникари се борят да загасят стихията. Снощи имаше малко дъжд. Това беше глътка свеж въздух за пожарникарите, но в никакъв случай това не е облекчение за тях”, допълни Дияна Копринкова.

„Хората се надяват нещо да се случи и да завали повече дъжд. От месеци тук не е валяло. Хората наистина са отчаяни”, каза тя.

„Според мен самото правителство не реагира навреме. Не даде достатъчно средва на пожарникарите, които са доброволци. Те не са платени, както в останалите части на света, те са доброволци, които се опитват да спасяват по пътя си каквото могат – гори, поля, къщи. Правителството не се отзова навреме на този проблем. Това става ясно и от реакцията на хората тук”, категорична бе тя.

„Загинали са около 500 000 уникални австралийски видове и 1/3 от популацията на коалите. Хора от цял свят се отзовават, изпращат се помощи, за да може някак да се помогне на тези животни. Най-застрашеният вид е коалата, тъй като те живеят по дърветата, придвижват се бавно и слизат трудно от клоните”, разказа Дияна Копринкова.

Знаменитости правят дарения в полза на пострадалите от пожарите в Австралия

Явор Константинов живее и работи вече повече от 9 години в Мелбърн. „Има много мъгла и пушек от пожарите, които са на североизток от Мелбърн. Мирише на огън, видимостта е намалена. Въздухът със сигурност не е това, на което сме свикнали. Очевидно има ниво на замърсяване, но до колкото знам това не е опасно”, разказа той.

„Днес имаше слаб дъжд. Това, което беше казано е, че за да има някакъв ефект върху пожарите е необходимо да вали няколко дни и то в много по-голямо количество. В момента има нещо като временна пауза, но в никакъв случай това не потушава пожарите”, категоричен е Явор Константинов.

„Не мисля, че може да се говори за паника. Досега проблемът беше широко дискутиран, но не се усещаше толкова осезаемо. Сега пожарите са в пъти по-големи от преди и това прави темата изключително обсъждана. Трябва да се мисли какво ще се прави в Австралия занапред”, смята още той.

 

„За щастие днес в Канбера ситуацията е по-добра за разлика от предишните дни. При нас също има силни задимявания, но не е опасно за здравето”, каза Петър Николаев – временно управляващ посолството в Канбера.

„Като цяло това е една голяма трагедия за цяла Австралия. Досега са изгорели над 7 милиона хектара площ. За сравнение – площта на България е 11 милиона хектара. Има хиляди евакуирани хора”, посочи още той.

„Обръщам внимание, че в Австралия огромна част от населението е съсредоточена в големите градове – Сидни, Мелбърн, Канбера. За тези градове все още няма непосредствена опасност. Разбира се, ситуацията е динамична и ние я следим”, коментира Петър Николаев.

Той заяви, че няма искания за съдействие от български граждани. Над 70 000 пожарникари са ангажирани с гасенето. В битката с пожарите се е включила и армията. Над 3 000 резервисти са ангажирани.

По думите му големите магистрали са отворени, но те периодично се затварят. Николаев съветва сънародниците ни в Австралия да следят кои пътищата са затворени, за да не попаднат в задръстване.

В Канбера властите раздават 100 000 маски на хората с респираторни заболявания.

Още по темата гледайте във видеото.