Броят на заразените медици също е висок - 371

На фона на нов рекорд от 130 заразени с коронавирус за денонощие, правителството удължава извънредната епидемична обстановка.

Затварят Министерството на финансите заради положителна проба за COVID-19

Тя ще остане в сила до 15 юли, обяви премиерът Бойко Борисов. Мерките няма да се променят, но ще се наложи строг контрол по спазването им. Премиерът отчете като проблем струпването на публика по стадионите и заяви - демокрацията е за дисциплинираните.

Междувременно стана ясно, че заради заразен служител се затваря Финансовото министерство.

Броят на заразените медици също е висок - 371.  Положителното е, че има ръст на оздравелите. Въпреки това контролът за спазването на мерките ще се затегне допълнително. Няма обаче да се връщаме към ограниченията от април и май.

С удължаването на епидемичната обстановка ще трябва да продължим да спазваме „трите Д” – дистанция, дезинфекция и дисциплина поне до средата на юли. Защото само за последните 2 седмици броят на заразените на ден е скочил 4 пъти – от средно 26 на 84.

Светът на тениса след положителните проби на Григор и Ноле

„Поетапно отворихме всичко. И помолихме, умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Отворихме дискотеките – да се забавляват хората, видяхте какво правят там. Съжалявам! Демокрацията е за дисциплинирани! За вътрешната дисциплина да спазваш определените правила”, заяви премиерът Борисов.

Не се предвижда мерките да се затягат, нито да се връщат ограниченията от пролетта. Така маската остава задължителна само на закрити обществени места.

„Няма някой в света, който да ни каже кое е правилно. Колко доктори доценти, професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, че юли месец това ще отмине като всеки грип? Не само не отмина, а ни заля”, добави Борисов.

РЗИ: Част от депутатите в пленарната зала са нарушили здравните мерки

А случаите отново започват да са на много места, не само в огнищата на заразата.

„Все още има отделни клъстери, но имаме и възникване на нови случаи на много места в страната, което значи, че сме в смесен режим – и клъстерно и дифузно разпространение”, обясни доц. Ангел Кунчев.

Здравните власти са скептични към изграждането на стабилен, колективен имунитет.

„Към момента няма налични данни за изграждането на ефективен, пост-инфекциозен имунитет на индивидуално ниво”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Огнище на коронавирус и в КАТ-Пазарджик

Най-вероятно обаче ще се преразгледа възможността на стадионите да има публика. България беше сред първите страни в Европа, която позволи на феновете да се върнат по трибуните.

„Ние ги пуснахме, те се скупчиха. Ще затворим стадионите, както в Испания, Франция, Италия…явно когато направиш жест, той не се отчита”, каза премиерът.

Остава и препоръката за отмяна на абитуриентските балове. Основата причина за това е рискът за семействата на завършващите и най-възрастните в тях.