Това показват данни от голямо изследване

Карантината е довела до положителни резултати срещу коронавируса във Великобритания. За периода от 13-ти до 24-ти ноември заразяването е спаднало с 30%. Данните са от голямо изследване на „Импириъл Колидж”, което покрива проби от 100 хиляди души.

Според учените най-много е спаднала заразата там, където мерките са били най-строги. Във Великобритания отделните райони на страната имат различни карантинни мерки, според нивата на заразяване. Изследването показва, че локдаунът е свалил базовото репродуктивно число на вируса до 0,88. Това на практика означава, че броят на новозаразените ще започне устойчиво да намалява. 

„Искаме да излезем от режима на общонационален локдаун и повече да не ни се налага да го връщаме. Вече се вижда светлина в края на тунела. Ако бъде одобрена, ваксината ще е налична през пролетта и ще можем да направим реална стъпка към връщането на нормалността. Все още обаче има риск от трета вълна, ако не намерим баланса със свалянето на мерките”, заяви Доминик Рааб - министър на външните работи на Великобритания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си