Искът е заведен от компания за производство на машини за вота

Американска компания за производство на машини за изборите заведе иск на стойност 1,3 милиарда долара срещу бившия адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, като го обвини в клевета заради твърденията му за масови измами на президентските избори, предаде Ройтерс.

Конспирации и манипулации или как Тръмп подсили гнева на поддръжниците си (ВИДЕО)

Базираната в Денвър компания "Доминиън вотинг системс" вече заведе дело срещу Сидни Пауъл, когото също обвини в разпространяване на фалшиви конспиративни теории за изборите, които Тръмп загуби от демократа Джо Байдън.

„Темата на NOVA”: Щурмът на демокрацията

Ерик Кумър, високопоставен служител на същата фирма, заведе дело за клевета срещу щаба на предизборната кампания на Тръмп, заявявайки, че е бил принуден да се укрива заради смъртни заплахи от поддръжници на предишния президент.

В ПЪРВИЯ ДЕН: Джо Байдън отмени редица политики на Тръмп

Засега няма коментар от Джулиани и неговия адвокат Робърт Костело. Миналата седмица бившият адвокат на Тръмп защити твърденията си и заяви, че е подложен на нападки заради "упражняването на правото си на свободно слово и заради това, че защитава клиента си".

"Доминиън вотинг системс" заяви, че е завела иска, за да изясни истината и "да защити себе си, служителите си и избирателния процес". Според иска фирмата е похарчила 565 000 долара за охрана, за да защити служителите си, които са подложени на тормоз и получават смъртни заплахи. Машини, произведени от фирмата, са използвани в над 20 американски щата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

 

 

Източник: БТА