Популацията на този вид е намаляла рязко заради бракониерски набези

Учени, които се опитват да спасят от изчезване суданския бял носорог, създадоха два нови ембриона от най-застрашения от изчезване бозайник в света. Така броят на съществуващите ембриони стана пет.

Най-многодетните семейства в животинския свят (ГАЛЕРИЯ)

Няма живи мъжки носорози от вида, а нито една от останалите две представителки на вида на планетата - майка и дъщеря, които живеят в Кения, не може да износи плода. Учените се надяват да успеят да имплантират ембрионите от яйцеклетки и замразена сперма на починали мъжки на сурогатни майки от други видове носорози.

Работата на екипа учени от организация "БайоРескю" бе блокирана заради пандемията от новия коронавирус и наложените ограничения в пътуванията, поради което някои процедури се забавиха.

Бяло тигърче се роди в зоопарк в Никарагуа (ВИДЕО+СНИМКИ)

"2020 г. бе труден тест за всички ни, но за никой учен не е типично да се предава", каза ръководителят на "БайоРескю" Томас Хилдебранд от Института за изследване на дивата природа "Лайбниц" в Германия.  "За Коледа получихме подарък - два ембриона. И сме изключително щастливи", каза той.

Мъж щурмува с оръжие приют за животни, търсел котката си

Петте ембриона се съхраняват в течен азот в лаборатория в Кремона, Италия. Учените се надяват първото бебе от вида судански бял носорог да се роди до три години и популацията да се увеличи в следващите две десетилетия.

Суданският бял носорог е живял на територията на няколко страни в източните и централните райони на Африка, но популацията е намаляла рязко заради бракониерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си