Те са координирали действията си преди да пристигнат във Вашингтон

Американското министерство на правосъдието е повдигнало обвинение към още шестима души, част от екстремистка групировка, за участието им в нападението на Капитолия през януари, при което загинаха петима.

Обвинението към арестуваните e в заговори за възпрепятстване на официални държавни дейности, рушене на държавна собственост и незаконно влизане във федерална сграда.

Неизлъчвани кадри от щурма на Капитолия, тълпата искала да екзекутира Майк Пенс (ВИДЕО)

Задържаните са от Флорида, Северна Каролина и Охайо като някои от тях са били с полицейско или военно минало.  Те са от паравоенната крайно дясна групировка Oath Keepers. Съдебни документи показват подробности около действията им в деня, в който привърженици на бившия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на конгреса в опита да попречат на официалното признаване на победата на Джо Байдън в президентския вот. Посочва се, че те са координирали действията си преди да пристигнат във Вашингтон.

Щетите в Капитолия след щурма (ГАЛЕРИЯ)

Според програмата за изследване на екстремизъм на университета Джордж Вашингтон до момента 229 души са били арестувани във връзка с щурма. В делата за случилото се обвинението насочва вниманието си към крайно десни групировки с цел да докаже, че атаката не е била спонтанна, а планирана.

В същото време шестима офицери от Полицията на Капитолия бяха временно отстранени, а други 29 са разследвани за поведението им на 6-ти януари, когато прибегнали до сила протестиращи успяха да пробият охраната и да нахлуят в конгреса.  Някои от нападателите казват, че са били насърчени от офицери от Полицията на Капитолия да влязат в сградата.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Нападението над Капитолия отвътре (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР