"Очевидно това е сложен, но потенциално много актуален въпрос", смята той

Британският министър на финансите Риши Сунак заяви, че идеята да се дадат на хората ваксинационни паспорти или сертификати, които да им позволяват да посещават места или събития, може да бъде начин да се помогне на страната и нейната икономика да се възстановят от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

ЕВРОЛИДЕРИТЕ СЕ ДОГОВОРИХА: Ваксинационни паспорти до началото на лятото

"Очевидно това е сложен, но потенциално много актуален въпрос, който ни помага да отворим отново части от страната ни като масови събития", каза днес Сунак пред телевизия Би Би Си.

Премиерът Борис Джонсън обяви миналата седмица, че правителството ще направи оценка, за да вземе предвид моралните, философските и етичните въпроси при използването на сертификати за ваксини, което би могло да помогне на местата за забавление и настаняване да заработят отново.

„Файненшъл таймс“: Гърция оказва натиск за въвеждане на ваксинационни паспорти

Пред Скай нюз Сунак заяви днес, че няма да бърза да укрепва държавните финанси, тъй като подготвя бюджетен план, който ще натрупа още заеми, отгоре на разходите от близо 300 милиарда лири за COVID-19 и намаляването на данъците.

Министърът, който в сряда трябва да внесе бюджета си в парламента, обеща да подпомогне британската икономика чрез постепенно премахване на карантинните мерки, които ще продължат поне до края на юни. Сунак отказа да коментира преди бюджетната си реч конкретни данъчни стъпки, включително широко обсъждания план за повишаване на корпоративния данък.

Защо Гърция и Великобритания поискаха COVID паспорти

Той освен това не пожела да каже дали ще се придържа към обещанията на Консервативната партия, дадени през 2019 година, преди пандемията, да не се вдигат ставките на данъка върху доходите, ДДС или националните осигурителни вноски - най-големите източници на данъчни постъпления.

В. "Сънди таймс" написа, че Сунак планира да увеличи приходите от подоходния данък с 6 милиарда лири, като замрази точката, от която хората започват да плащат основната ставка, и
прага, при който ставката става по-висока.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА