Какви са причините за тежките пътни инциденти и как да ги предотвратим?

Преди седмица – трима загинаха при тежка катастрофа между автобус и товарен автомобил край Велико Търново. Отново по това време и при челен сблъсък, но между тир и лек автомобил на старопланинския проход Хаинбоаз, загина един човек. Преди месец момче на 20 години загина  след удар в дърво в района на Бяла Слатина. За тежките пътните инциденти, причините за тях и начинът, по който можем да намалим трагичните случаи в "Социална мрежа" гости са Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики и Росен Рапчев - гл. експерт ДА "Безопасност на движението по пътищата".

Росен Рапчев, главен експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Според Рапчев няма тенденция да се подмладяват жертвите на ПТП. Никога не е предизвикано от една причина, а са причнно-следствени връзки. 

А около 16 % от произшествията са с участие на товарни автомобили.

Над 2/3 от пътните знаци у нас не отговарят на изискванията (ВИДЕО)

По думите му България, Сърбия и Унгария са транзитни държави, ето защо преминава много трафик, който натоварва движението, затова се случват повече инциденти.

Той сподели, че новите коли в ЕС ще имат минимум 9 системи за асистенция, пасивни и активни защити, които ще подпомагат водачите.

"На 100 000 жители в България 9,5 ще загинат от пътен инцидент. Затова е необходима инфраструктура, която да предвижда човешката грешка", обясни Русинова.

Според нея видеорегистраторите биха могли да помогнат на разследващите при катастрофа.

Все повече шофьори взимат книжка без нито един час кормуване на магистрала

"Предлагаме товарните и може би на междуградските автобуси да се инсталират видеорегистратори. В Русия е въведена и е намалила ПТП-тата, обвързана е с тамошната „Гражданска отговорност“, заяви тя.

Политики за регламентиране на автосервизната дейност и Пътната помощ. Насърчаване на закупуване на електромобили чрез данъчна подкрепа.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.