Църквата шедьовър на Кольо Фичето се руши

Църква шедьовър на Кольо Фичето се руши. Уникалният храм се намира във Велико Търново. Вдигнат е за две години, като за това си дело строителят получава титлата „майстор”. Сега духовници и жители на старата столица са започнали кампания за възстановяването на сградата. Въпреки аварийното ѝ състояние, в светата обител редовно има служба.

От няколко месеца поклонниците са подели кампания за възстановяване на уникалните стенописи и сградата, която е паметник на културата. Държавата и общината са дали разрешение за ремонт, но средства няма.

„Най-тежко е състоянието на конструктивната част на храма. Търсим средства по отъпкания път, за да може да започнем ремонт и да го предадем на нашите наследници”, каза отец Славчо.

Иконописците от местния университет са в готовност да започнат реставрация.

„Този архитектурно-художествен ансамбъл е пример за традициите през Възраждането - не само за района, за страната, но и за Балканите. Не губим надежда, че ще съумеем да се справим с мащабната реставрация”, уточни преподавателят по иконопис проф. Миглена Прашкова.

След вдигането на храма преди 185 години към него е основано и училище, в което е писана Търновската конституция. От 20 години църковното школо е възстановено.

„Училището е част от храма. Било е такова и през годините. Духовен център, който е изграждал личности”, добави преподавателят в църковно училище презвитера Светла.

За това свидетелства П. Р. Славейков, който изтъква, че в църквата „Св. Николай“ „се заражда българщината в Търново“.

Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с отец Славчо на тел. номер: 0882 630 210 или на e-mail: otecslavcho@abv.bg.