Непримиримостта прави чудеса

"Още от самото раждане не можеше да се даде точна прогноза, но проблемите в мозъка водеха до предположения, които не бяха добри, и съветът на лекарите бе това дете да не се отглежда от нас", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Мария Йорданова, майка на Самуил, роден с детска церебрална парализа. 

Майката сподели, че в такава ситуация родителите вземат решения, за които после може да съжаляват, но това не е защото не обичат децата си, а защото това е едно невъзможно положение, в което решенията са много трудни.

"Ние като семейство решихме, че ще приемем това като предизвикателство, а не като бреме и започнахме да се борим", добави тя.

Според нея едно от най-важните неща е индивидулния подход към всяко дете, а до момента Самуил е надминал очакванията на специалистите.

Мария Йорданова е създала "Фондация за деца с церебрална парализа" с цел да се помогне на родители, които отглеждат такива деца, като в нея всичко се върши на доброволни начала.

"Беше ми трудно да го осъзная в началото, но с израстването се виждаха проблемите, трудно е, но целта ни е Самуил да стане самостоятелен и да не разчитана помощ, цялото семейство работим за това. Средата не е много достъпна, но се страем винаги да е с нас", това сподели и Чавдар Йорданов, баща на Самуил.

Той каза още, че професионалните му ангажименти са съобразени с детето, защото Самуил се нуждае от срещи с различни специалисти по различно време.

Сестрата на Самуил, София Йорданова, заяви, че си мечтае брат й да проходи и нищо повече.

Д-р Стефан Янев, ръководител Катедра "Кинезитерапия", МУ София, каза, че се винаги се търси положителното, за да можем да се помогне на пациентите.

"При нас пациента сам трябва да положи усилия, за да се излекува, активното участие е изключително важно. В този случай под формата на игра се придобиват новите умения. При тези деца и в процеса на диагнозата те трябва да се срещат с различни специалисти, което ги наплашва", каза още специалистът.

В предаването пред репортера Деси Жаблянова доц. д-р Иван Чавдаров, директор на СБРДЦП "Света София" сподели, че в лечебното заведение се предлага поливалентна рехабилитация, от стандартна до роботизирана.

"Технологиите непрекъснато се развиват и в болницата те се ползват, което дава възможност за нова мотивация на децата", допълни медикът.

За него много е важно кога се започва рехабилитацията, като ранната диагностика е най-важна, защото при малки, леки и средни отклонения шансът за успех е много голям.

Според д-р Чавдаров спортни занимания са полезни и в някаква степен подобряват придвижването за деца над седем години, но това не е рехабилитация.

Лекарят смята, че най-важната рехабилитация е ранната и комплексната, а детето има нужда от различни специалисти в определен етап от живота си, като целта е да се намери потенциалът на детето и да може след това да води нормален живот, то трябва да се социализира според неговия потенциал.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.