Вижте откога влиза в сила промяната

Организационният комитет на UEFA взе решение да премахне правилото за гол на чужд терен от надпреварите под егидата на централата от старта на сезон 2021/22. Големите клубни турнири под егидата на UEFA са Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите, пише Gong.bg.

Променят важно правило във футбола


Президентът на UEFA Александър Чеферин заяви: „Правилото за гол на чужд терен бе неизбежна част от надпреварите на UEFA от 1965-а година”.

„Въпросът за неговото премахване беше обсъждано на различни срещи на UEFA през последните няколко години. Въпреки че нямаше единодушие на мненията, много треньори, фенове и други заинтересовани страни във футбола поставиха под съмнение неговата справедливост и изразиха предпочитанието към това то да бъде премахнато”, каза словенецът.

Светът отвърна на UEFA, Германия посреща унгарците в цветовете на дъгата (ВИДЕО+СНИМКИ)

По този начин, например, ако даден отбор победи като домакин 2:1 съперника си в първата среща, а в ответната загуби с 2:3, то крайният резултат е 4:4. Досега, по правило, гостът в реванша трябваше да продължи, тъй като бе реализирал повече попадения на чужд терен, но оттук насетне мачът ще влиза в продължения и евентуални дузпи.

Статистика на UEFA от средата на 70-те години до днес показва тенденция към намаляване на разликата между победите в мачовете като домакин и гост (от 61%/19% до 47%/30%), както и таза между средния брой голове, отбелязани на свой терен и в гостувания (от съотношение 2.02/0.95 в началото на периода до 1.59/1.15).