Експозицията "Съмишленици" може да бъде видяна до края на септември

В Смолян ще бъде открита изложбата „Съмишленици“, която включва произведения на двама от най-големите български пейзажисти от основополагането на пейзажа в България. Това са Атанас Михов / 1879 г. -1975 г./ и Патрики Сандев /1882 г.-1959 г. /. Те са от първото поколение художници, които са завършили Държавното рисувателно училище, съобщават от пресцентъра на община Смолян.

Национална изложба на българската карикатура (ВИДЕО)

Изложбата е по идея на Дом на Изкуствата и се помещава в зала 6 на Художествената галерия. Тя съдържа голям брой произведения, включващи маслени картини, акварели и рисунки, съобщи кураторът на изложбата Петър Пиронков. Известният живописец, който твори и в Смолян, за четвърта поредна година представя експозиции с уникални творби от проекта му „Летни изложби в Смолян“. Той посочи, че за първи път се показват като колекция пред публика произведенията на двамата известни пейзажисти. На Патрик Сандев е най-голямата колекция в България на едно място.

Като замисъл тази изложба е отпреди четири години докато беше жива моята кума Силва Зурлева. Затова тази изложба е в нейна памет. Благодаря на община Смолян и на директора на галерията Иван Пеев, че участва в моя проект „Летни изложби в Смолян“. Всяка година в последната седмица на юли представяме по една експозиция на световно ниво. С изминалите изложби доказахме, че публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява посещавайки Художествената галерия. Идеята ми е гражданите и посетителите да намерят един остров на духовността в Родопите, коментира Пиронков.

Хубен Черкелов с изложба в София, вдъхновена от банкноти

Посетителите на експозицията ще получат безплатно каталог, в който присъстват 50 произведения, които са синтеза на тази изложба. Официалното й откриване ще бъде на 24 юли     /събота/ от 18 часа в зала 6 на Художествената галерия. Експозицията ще може да се разгледа до края на месец септември.