Лицензът му няма да бъде подновен

На фирмата, управляваща дома за стари хора в "Драгалевци", няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който институцията трябва да спре работа, е 1 януари 2022 г. Това съобщават от Агенцията за качеството на социалните услуги след проверка, извършена на 8 октомври.

Частният дом за стари хора в столичния квартал "Драгалевци" не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни. Това е едно от нарушенията, установени при инспекцията.

Лавина от сигнали за насилие в дома на ужасите в „Драгалевци”

От агенцията информират още, че персоналът на дома се състои от трима санитари и управител при настанени 32 души. Това е крайно недостатъчно и не може да гарантира задължителната според законодателството 24-часова грижа.

Инспекцията е показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството. Не са изготвени индивидуални оценки и планове за подкрепа на потребителите.

В дома са настанени стари хора, хора с деменция и шестима души с психични разстройства. Това също е грубо нарушение на законодателството и предпоставка за конфликти и инциденти.

„КЪЩАТА НА УЖАСИТЕ": Прикривани ли са смърт и тормоз над възрастни хора?

Проверката на 8 октомври е втората инспекция на Агенцията за качество на социалните услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата проверка са били установени нарушения и издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30 септември.

При извършената втора проверка е било установено, че задължителните предписания не са изпълнени. Управителят на дома е предоставил на агенцията невярна информация за изпълнението на предписанията. Това е причина да бъде съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3 000 лева.

КЪЩАТА НА УЖАСИТЕ": Съмнения за жестоко насилие и имотни измами в дом за възрастни

Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на проверки в частните домове за стари хора в страната и при установяване на нарушения ще предприема незабавни действия спрямо нарушителите. До настоящия момент от институцията са извършили проверки в 50 частни дома за стари хора и са наложени санкции на трима частни доставчици в общ размер от 13 500 лева.

Източник: БТА