Това сочат данните на НЦЗПБ

Новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Това сочат данни, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

За първи път при 7 проби от няколко области в България е установен подвариант ВА.2 на Омикрон.  Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 334 клинични проби със SARS-CoV-2. Те са взети от пациенти с COVID-19 в периода 3-20 януари и са изпратени от 31 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

Първоначалните данни показват, че новата версия на Омикрон е по-заразна от класическата, но протича със същата по-лека клинична картина в сравнение с Делта варианта. Засега у нас мутацията е засечена в 7 проби на заразени от София, Бургас и Търговище. В резултат експерти вирусолози очакват леко повишение на случаите, но не толкова, че да обърне тенденцията за постепенно излизане от петата вълна на пандемията. 

Всички ученици в четири области ще учат в клас от понеделник

При 249 (74,6%) проби е установен вирусен вариант Омикрон, включително подварианти (BA.*) и при 85 (25,4%) вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

60 държави вече са доказали новата мутация на Омикрон и докладват за бързо разпространение.

Има реална възможност големи вълни от COVID-19 да бъдат регистрирани във Великобритания. Това се казва в доклад на епидемиолози, които съветват правителството. Подобен рязък скок на инфекциите ще трябва да бъде активно контролиран, за да бъде избегнат натиск върху болниците, твърдят експертите. В същото време Испания обяви, че от следващата седмица смята да премахне изискването за носене на маски на закрито. Това става след като няколко други европейски държави също започнаха да премахват огранеченията след като ваксинираха почти цялото си население

COVID-19: Изнесени пунктове за ваксинация през уикенда

“Дори има страни, в които започва да доминира този подвариант. Така че където се появи, постепенно се повишава, това е нещо, което и ние очакваме”, обясни  проф. Ива Христова, директор НЦЗПБ.

Няма обаче данни разновидността BА.2 да е по-опасна от оригиналния Омикрон, заяви директорът на Националният център по заразни и паразитни болести. 

“Вторият подвариант има едни 20 мутации разлика спрямо първия, по-лесно се предава, но като клинично протичане е по същия начин, ваксините по същия начин предпазват и не се очаква да се отрази на тренда на намаляване на заболяемостта у нас”, допълни още проф. Христова.

Анализите на математици също показват, че кривата е тръгнала надолу - в резултат на междусрочната ваканция на учениците и ограниченията в капацитета на обектите. 

Лекар срещу математик в спор трябва ли да има зелен сертификат

Направили сме едно плато в момента. Ще вървим надолу, ако продължат децата да не ходят на училище. Ако разпуснем мерките, съвсем никакви мерки, ще се вдигне нагоре кривата. Ако някакви частични мерки спазваме, кривата ще си остане на нещо като плато и ще се спусне надолу”, заяви  проф. Огнян Кунчев

Проф. Кунчев допуска, че при връщането на учениците в училищата е възможен нов пик на вълната. 

“Той идва заради това, че ние подтиснахме сега с 50% в локдаун нещата, но след това то ще си тръгне нагоре.  80% от всичките, които са преболедували или ваксинирани трябва да преболедуват сега. Около 3,5 милиона души са уязвими”, каза още проф. Кунчев.

Според проф. Христова обаче страната ни е преминала трайно пика на петата вълна и ново покачване няма да има. Най-късно до края на март вълната ще е овладяна в цялата страна, допълни проф. Христова.

Над 8000 са новите случаи на COVID-19 у нас
 

Ето и какво е разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различните области на страната:

Снимка: НЗЦПБ

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: НЦЗПБ