Москва насочва армиите си към тази част на страната

Украйна поиска още оръжие и помощ от страните от НАТО. Киев присъства на срещата на Алианса в Брюксел и каза, че само допълнителната помощ би помогнала руснаците да бъдат спрени още сега на бойното поле.

На този фон очакванията за нова руска офанзива в Източна Украйна предизвикваха нова вълна от бежанци. Хиляди бягат от Източна Украйна заради новата опасност, която носи руската атака. Жители на градчета в Харковска и Донецка област се събират на обявените места, за да бъдат извозени до Полтава и други градове, в които няма боеве. На места боевете вече се ожесточават.

„Артилерийският обстрел се усили. Много съм притеснен за децата ми. Изпращам ги където и да е, стига да не чуват експлозии”, каза бащата на две деца Микола.

„Не можеш да го понесеш. Ужасно е! Всичко се тресе, стъклата бяха изпочупени. Нямам къде да отида. Тръгнала съм за където и да е”, сподели жителката на Харковска област Нина.
 


 С оглед предстоящата атака на руснаците, Киев казва, че има нужда от още помощ.

„Моят дневен ред е напълно ясен. Искам само три неща - оръжие, оръжие, оръжие”, заяви Дмитро Кулеба пред външните министри на страните от НАТО.

Според публикации в западни медии от Чехия вече тръгнаха танкове и бронетранспортьори за Украйна. Това е първата страна, която изпраща танкове. Прага не казва колко са и как ще пристигнат в Украйна. Медиите пишат, че са сравнително стара модификация на съветските Т-72, но биха били полезни на украинците.

„Призовавам всички страни от НАТО да забравят съмненията и нежеланието и да осигурят на Украйна необходимото въоръжение. Колкото и странно да звучи, днес оръжията служат за постигането на мир”, посочи Кулеба.


В редовните си обръщения към световните лидери президентът на Украйна Володимир Зеленски призова и за още едно решително действие - забрана на вноса на горива от Русия. Това носи на Москва големи приходи.

Срещу вноса на горива имаше и масов протест в Берлин. Хиляди лежаха пред парламента по начина, по който лежаха телата на убитите цивилни в град Буча. Протестиращите искаха Германия, която е най-големият вносител в Европа, да спре да купува руски горива.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов