От своя страна Димитър Ганев смята, че след 20 г. икономически активното население ще бъде твърде малко, за да издържа пенсионерите

"Дискусионно е дали детските надбавки да се дават на само на семейства с най-ниските доходи, според мен всяко семейство трябва да бъде подкрепено". Това заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Финансовата подкрепа на правителството за борба с демографската криза е добра. "През 2001 г. при 100 пенсиониращи се, са идвали нови 124 трудещи се. 20 години по-късно на 100 души излизащи от пазара на труда, са идвали 61", разкри тя. 

По думите й трябва да се направи нещо да се привлекат повече студенти чрез стипендии.

От своя страна политологът Димитър Ганев смята, че българинът съзнава, че демографският проблем е важен. "След 20-25 години икономически активното население ще бъде толкова малко, че няма да може да издържа огромната маса от пенсионери. През последните години е направено твърде малко за подкрепа на раждаемостта. Мерките трябва да се задълбочат и да се увеличи техният мащаб", посочи той. И допълни, че социалната политика в голямата си част е наследена от социализма. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.