Всички ресторанти, фитнес зали, магазини са отново отворени без ограничение за капацитет и работно време

Рестарт на един от най-големите икономически центрове в света. Шанхай е официално отворен вече 24 часа. За живота след тотална COVID блокада разказва нашият сънародник в Китай Димитър Владиков.

След повече от два месеца на пълна блокада Шанхай се връща към нормалния ритъм на живот. 25- те милиона жители на града бяха затворени по домовете си, входовете запечатани, а държавата правеше доставки на най-необходимите хранителни продукти.

"От 25-март до сега. Това са някъде 65 дни. Не можете да си представите. 31 май срещу 1 юни и в България е нормален вторник срещу сряда, обаче тук в Шанхай имаше по-голяма заря отколкото на Нова година и такива фойерверки и такава радост аз не съм виждал. Нищо подобно не съм срещал. Наистина празник", сподели проф. Димитър Владиков, преподавател в университета "Джаотонг".

Всички ресторанти, фитнес зали, магазини са отново отворени без ограничение за капацитет и работно време.

Жители на Шанхай протестират срещу COVID ограниченията (ВИДЕО)

"Снощи поради големия наплив в ресторантите и баровете не бяха заредили достатъчно количество алкохол и поръчките бяха ограничени. Хората са навън и всички са усмихнати, доволни, това е наистина нещо, което човек трябва да го изпита. Има вече тениски, които са с надпис “аз преживях големия локдаун в Шанхай 2022 година", разкрива той.

Продължава ежедневното тестване на 25-те милиона жители. За да се качат на градския транспорт пътуващите трябва да представят отрицателен резултат.

"Отвориха училищата и детски градини, начален курс и средно образование, като гимназиите и универститетите няма да ги отворят просто защото няма смисъл - ние приключваме сега този месец.  Всички са много радостни, с такова нетърпение очакваха да тръгнат на работа. Просто аз такъв трудов ентусиазъм не съм виждал никога", обясни преподавателят.

За последното денонощие новозаразените в града са само 6. Правителството на Шанхай публикува писмо до жителите на Шанхай, в което им благодари за търпението и се извинява за неудобствата през последните месеци.

"Със сигурност ще остави отпечатък върху хората които са го преживяли. Да си затворен два месеца и да не можеш да си купиш кафе чай или нормално, ако ти се прияде нещо като хамбургер пица", посочва той.

COVID-19 в Шанхай: Мегаполисът под пълна блокада вече два месеца

Икономическите щети от блокадата месечно се измерват като 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

"Говорих днес с колеги преподаватели по икономика и интересното е, че те казват, че тези загуби, които претърпя Шанхай, сега много бързо ще се неутрализират, защото в момента покупателната способност ще бъде такава, че хората няма да пестят пари. Ако искаш да си купиш нещо, ще го купиш веднага, в момента хората са зажаднели да си купят най-елементарни неща. И това е добре за бизнеса, и като цяло за всички, смята Владиков.

По данни на националния  университет в Хонг Конг загубите за държавата по време на локдауна възлизат на 92 милиарда долара.

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.