Политолозите Марая Цветкова и Тончо Краевски с коментар

"Политическите партии имат нужда от нова прелегитимация чрез избори.  Бъдещата предизборна кампания ще бъде изключително сложна, защото трябва да обяснят на ядрата си. Ще се случат някакви мисловни чекнежи, за да има България правителство, което що-годе да поддържа ниво". Това заяви политологът Марая Цветкова за "Твоят ден" в NOVA NEWS.

По думите й сваленият кабинет беше основан по-скоро на пиар логика, отколкото на работещи механизми. "Проблемът не е бил комуникационен, а структурен. Президентът не може да търпи правителство, което да не е свързано с него. Той насъсква срещу себе си, а не обединява и не търси баланс. Ще видим дали ще подкрепи партията на Янев", коментира тя.

От своя страна политологът Тончо Краевски смята, че сегашната ситуация е сходна с тази при падането на първия кабинет на Борисов. "ГЕРБ се намира на протеста на провинцията, докато БСП е с протеста на демократичната десница. Двете партии се адаптират съобразно това, което ги свали от власт. Нито една от двете партии не изразява енергията на протестите. ПП и "Възраждане" са чистият израз на протестите", подчерта той. 

Според него президентът е много уязвима ситуация. "Властта се скара с него, в момента, в който се разпусне този парламент, недоволството ще се насочи към Радев и служебното правителство. Протестът може да се окаже насочен срещу него", смята Краевски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.