Причината е, че в пика на вълната личните лекари не издават направления за PCR

Повишава се скритата заболеваемост от COVID-19. За това сигнализират специалисти в областта. Причината е, че в пика на вълната личните лекари не издават направления за PCR тестове.

В една от големите лаборатории има пациенти както с COVID симптоми, така и такива за задължителен тест заради прием в болница. Всички обаче си плащат сами. Не са доволни, но знаят, че нямат друга възможност.  

Личните лекари пък смятат, че не могат да вършат работата си качествено без да издават направления за PCR.

„Нашата работа е своевременно да диагностицираме пациента и като нямам такъв инструмент в ръцете си, не мога да поставя правилна диагноза. Когато се обади пациент и ние препоръчаме да си направи  тест в лаборатория, най-често коментар е „защо трябва да давам 120 лева или 20 като аз съм здравно осигурен”, разказва д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар.

Пациентски организации алармират, че ако единствената алтернатива за направление остане лекар пулмолог, това би разпространило заразата още повече.

„При пулмолозите ходят пациенти с усложнения от пост- COVID, с астма. Един човек с остро респираторно заболяване, дали има COVID, или не, не е редно да се смесва в един кабинет и една опашка с човек с друго хронично заболяване”, казва Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

От НЗОК също заявиха, че държавата трябва да поеме плащането на тестове.

„Здравната каса има бюджет, който е гласуван от Народното събрание с определени пера. И не зависи от нашето желание или нежелание да покриваме”, каза д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет към НЗОК.

Съвсем спокойно МЗ може да вземе решение, включително и Министерски съвет в оставка, включително и новото служебно правителство и тези средства да бъдат поети. Съвсем логично е това”, смята още д-р Кокалов.

„Към днешна дата има споразумение между Лекарски съюз, Касата и МЗ да се възстанови поне опцията за бърз антигенен тест, проведен в лаборатория. Кога ще стане това. По предварителна информация ще бъде около 1 октомври тази година”, каза д-р Спасов.

Специалистите алармират още, че данните за новите случаи на COVID -19 не са реални, защото голяма част от болните не се тестват.

Репортер: Ирена Рашева

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.