Експерт очаква цената на газа да продължи да пада

При цена на газа под 250 лева за мегаватчас вероятно много предприятия ще се върнат на пазара, но това не са оптималните тарифи. При тази цена протести на бизнеса няма да има. Би имало такива, ако се диференцира тарифата за бита и индустрията. Това заяви в ефира на "Твоят ден" председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му потреблението на газ е достигнало исторически минимум заради спряла или намаляла активност. "Трябва да се търси по-ниска цена, докато се готвим за арбитраж с "Газпром". Трябва да се подготвят нещата за искове по клаузата "вземи или плати". По договора с тях газът е по-евтин от алтернативите. Настояваме неочакваните печалби в частния сектор и на държавните енергийни дружества да се използват за компенсиране", подчерта Велев.

Велев: Има риск от неустойки от над 1 млрд. евро, ако не уредим отношенията си с "Газпромекспорт"

От своя страна енергийният експерт Красимир Манов сподели мнение, че служебният кабинет е изпаднал в цайтнот, защото няма необходимите количества газ за ноември и декември, а се разчита само на интерконектора. "Останалото можем да подсигурим чрез споразумение с Турция. Но не се водят разговори с тях. Другата опция е Гърция и свободният пазар. Докато трае войната в Украйна, никакви договори с "Газпром" не могат да се изпълнят", счита той.

Според него спасението за бизнеса е спотпазарът, а цените ще продължат да падат. "Бизнесът осигурява работни места, така че правителството ще осигури нуждите му. Няма да има проблеми с електроенергията", уверен е експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.