Болници са на път да загубят лицензите си

Болници в Пловдив са на път да загубят лицензите си. Липсата на кадри в общинските лечебни заведения поставя пред риск съществуването им. Защо се задълбочава кадровата криза и дефицит на какви специалисти изпитва здравната ни система.

Пловдив е градът с рекорден брой здравни заведения. Те са над 100, като само болниците са 36. Заради липсата на кадри, има риск да бъдат отнети лицензите на някои от общинските здравни заведения. Най-голям е недостигът на медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори. Средната заплата на една медицинска сестра в общинското здравеопазване е 1800 лева, а на лекар – над 3500 лева.

Медици - на протест в редица градове из страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Доктор Таниел Минков е специалист УНГ. Като всеки млад лекар работи на две места - в частна болница и в общинска поликлиника. „Защо работя на две места? Първо, естествено финансова гледна точка, и второ - защото ми се работи. Съчетавам го с доста компромиси, тъй като трябва да покривам и там график, и тук график”, обосновава се той. Така понякога е принуден да кара две смени една след друга. Често работният му ден продължава повече от 14 часа.

Заради непривлекателните условия на труд и ниското заплащане, повечето му колеги избягали в чужбина. Към Англия и Белгия, които предлагат десетократно по-високи заплати, се насочват току-що завършилите у нас медицински сестри. Дефицитът им в поликлиниката принуждава Красимира Панова да работи в няколко кабинета на ден. „В момента, например, аз съчетавам неврологичен кабинет, хирургичен кабинет и замествам главната сестра. Определено има недостиг. Кадрите, които сме тук, сме едни и същи от години и затова на повечето от ДКЦ-то ни се налага да работим с няколко специалисти”, каза медицинската сестра. Не винаги обаче заплащането на сестрите оправдава умората. Красимира Панова признава, че получава брутно възнаграждение около 1200.

Протест на медици в Пловдив

Другият притеснителен фактор е застаряващата възраст на медицинските специалисти, работещи в болниците в Пловдив. „В някои такива стига между 58 и 63-годишна възраст, но няма лечебно заведение общинско, където средната възраст да е под 52-53 години. Общинските лечебни заведения изпитват в момента остър недостиг в доста специалности: ендокринология, педиатрия, гастроентерология, анестезиология. Имаме доста остър недостиг в момента дори от неонатолози”, споделя директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов.

За да се справи със задълбочаваща се кадрова криза, община Пловдив е на път да подпише меморандум с Медицинския университет в града. От него ще наеме студенти, които с договори за стипендии ще попълнят графиците в болниците и поликлиниките.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.