Генералът направи оценка за системата на МВР

„Защо бащата беше допускан в издирвателната работа? Ако този човек има нещо, което таи в себе си, че е извършител на нещо, той се информира непрекъснато и може да отклонява издирването“, каза ген. Васил Василев в студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS.

Според него с бащата на детето е трябвало да работят изолирано психолози, оперативни работници, следователи, за да се извлече максималната информация.

По повод информацията, че майката е правила опит да изведете Александър с фалшив паспорт, той каза, че не знае дали това е вярно или не. Наслагването на слухове може да поведе разследването в друга посока. Василев допълни: „Аз ако съм ще сложа и майката за издирване, нейни връзки“. Генералът напомни, че майката е в чужбина и допусна хипотезата тя да е взела детето при себе си в чужбина.

В хода на издирването на Александър от Перник не са намерени абсолютно никакви улики, каза генералът. В такъв момент излизат версии, които объркват издирването, допълни той.

Василев припомни случая Белнейски, когато всеки ден са били получавани по три-четири сигнала, с което се обърква издирването.

„Имало ли е някой, който да ръководи доброволците? Трябваше да се направи оперативен щаб на място, да се раздели района, да се определи ръководител, задачи, след което да се докладва информацията, която са получили по време на търсенето и тя да се оформя писмено. Защото може да се наложи да се върнем един ден към написаните доклади“, бе категоричен той.

Ген. Василев бе категоричен, че разследването и издирването не трябва да прекратява.

Подложиха на детектор на лъжата бащата на изчезналия Александър

Тестването на полицаите повсеместно не го намирам за мярка, каза той.

„Държавата липсва. Полицията е в кабинетите си. Съставът е демотивиран. Не се работи. Претупват се някои неща“, това каза по повод бума на престъпността ген. Васил Василев.

Според него политическата криза в Парламента се отразява на обществото.

Според ген. Василев това, което е задължително, за да се подобри системата на МВР са пет фактора: подборът на кадри, обучението им, възпитанието на кадрите, материалното осигуряване и контролът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.