За втория мъж няма данни да е бил издирван

Планинските спасители откриха тялото на изчезналия на Коледа в Пирин Пламен Христов. До него обаче е открит още един мъртъв мъж. За него няма информация, че се издирва. Предполага се, че е човек, който е тръгнал да търси Пламен Христов.

Спасителите преглеждали кадрите, заснети през изминалите дни с дрон, когато видели на записите труп. Веднага група от 20 спасители, чиито животи са поставени под риск, тръгнала към мястото, където се натъкнали на тялото на изчезналия под връх Вихрен Пламен Христов. В близост до него видели и трупа на непознат мъж.

Очаква се двете тела да бъдат извозени до МБАЛ Благоевград, но те не могат да бъдат свалени на ръце от спасителите, тъй като липсва снежна покривка и моторните шейни не могат да бъдат включени в акцията.

Хеликоптер няма как да вземе телата на мъжете, защото за машината е много опасно да лети около връх Вихрен. „Времето, в което ще продължи акцията, се удължава с поне 12-20 часа, че и повече. В един изключително труден терен, изключително рисков терен, терен, който рискуване животите на планински спасители, които безвъзмездно правят това, което правят в момента. И всъщност не срещаме разбиране”, коментира ситуацията директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

Минути преди 13 часа стана ясно, че хеликоптер все пак ще излети от авиобаза „Крумово” и се отправя към Пирин, за да прибере телата.

От Планинската спасителна служба призовават никой да не издирва изчезналите през последните дни хора, защото това може да бъде много опасно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.