Настоящата епидемична обстановка е като цяло очаквана и под контрол

Говорителят на посолството на КНР в България излезе с пояснения относно текущата превенция и COVID мерки в Китай. В текста, изпратен до медиите, се посочва, че: "Напоследък ситуацията с епидемията от COVID-19 в Китай и новите мерки, свързани с нея, привлякоха широко внимание".

"Съществува както безпокойство, така и предположения какво ще се случва оттук насетне, и за да помогнем на българската общественост да разбере обективно и правдиво ситуацията с епидемията в Китай и свързаните с нея мерки, посолството на КНР би искало да направи следните пояснения":

1. Защо Китай отмени изненадващо досегашните противоепидемични мерки?

"Коригирането на китайската политика в областта на профилактиката и борбата с епидемията от Covid-19 не е изненадваща. От нейното начало през 2020 г. Китай оценява внимателно три аспекта, по отношение на които се стремим да постигнем баланс. Първият е разбирането за патогените и болестта, включително вирулентността и степента на опасност за здравето; вторият е нивото на колективен имунитет и способностите на здравната система, особено за превенция и лечение на болни; и третият са мерките за реакция, свързани с обществената хигиена и здравеопазване.

В момента Китай коригира политиката си за превенция и контрол на епидемията, изхождайки от по-доброто разбиране за болестта и патогена, постепенното достигане на колективен имунитет и повишената устойчивост на хората към вируса. Тези промени са уместни, научно обосновани, в съответствие със закона и реалната ситуация в страната. Нещо повече, промените не означават пълно игнориране на вируса, а преместване на фокуса от превенцията срещу заразяване към медицинското лечение".

ЕС: Не са необходими тестове за COVID на пристигащите от Китай

2. Каква е позицията на Пекин относно обявеното неотдавна от някои страни въвеждане на карантинни мерки за пристигащи в тях китайски граждани?

"Неотдавна, вземайки предвид новата ситуация с епидемията от Covid-19, Китай коригира своята динамична политика за превенция на епидемията и предприе редица мерки за облекчаване на пътуванията от и към страната. Ние вярваме, че това в значителна степен ще спомогне за възстановяването и ръста на световната икономика. В момента някои страни въвеждат карантинни мерки за пристигащи от Китай пътници. Също така обаче забелязваме, че много други държави приветстват политиката на Пекин за улесняване на човешкия обмен и няма да променят правилата си за влизане за китайски туристи. Здравни експерти от множество страни също потвърждават, че от научна гледна точка не съществуват основания за налагането на такива ограничения".

3. След неотдавнашната корекция на противоепидемичните мерки в Китай нараснаха случаите на заразяване с Covid-19. Каква е настоящата епидемична ситуация в страната?

"Всички страни в света преминават през период на адаптация, когато променят противоепидемичните си политики, и Китай не прави изключение. С отслабването на вирулентността на варианта „Омикрон“ и натрупването на опит в областта на ваксинацията, превенцията и контрола, Китай осъществява постепенен и системен напредък в коригиране на противоепидемичните мерки, разширява активно медицинските ресурси, създаде йерархичен механизъм за диагностика и лечение, увеличи производството и снабдяването с лекарства и грижата за ключови групи от населението като възрастни хора, страдащи от основни заболявания, бременни и деца. Настоящата епидемична обстановка е като цяло очаквана и под контрол".

Комитетът на ЕС за здравна сигурност търси обща позиция за мерките към Китай

4. Означава ли коригирането на противоепидемичните мерки в Китай промяна на неговата философия в борбата с Covid-19?

"През изминалите три години от началото на епидемията Китай направи всичко възможно, за да защити живота и физическото здраве на хората и положи всички усилия за лечението на всеки един пациент, реагирайки ефективно на влиянието на петте вълни на пандемията и намалявайки значително броя на тежките и смъртни случаи. Броят на заразените и починалите от Covid-19 в Китай е сред най-ниските в света, а средната продължителност на живота в страната нарасна от 77,3 на 78,2 години.

5. Означава ли коригирането на противоепидемичните мерки в Китай възобновяване на нормалния човешки обмен с България?

"След като Китай въведе временни мерки за пътуванията от и за чужбина, много страни реагираха с ентусиазъм и приветстваха китайските туристи. Предвид желанието на китайските граждани да пътуват, страната ни ще възобнови трафика с определени страни, ще засили комуникацията с тях, ще осигури необходимите услуги и гаранции за пътуванията в чужбина и ще започне своевременно съответната работа. Вярваме, че в близко бъдеще човешкият обмен между Китай и България ще стане по-удобен, безопасен, в системен порядък и ефективен".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР